איטום חריצים בשיניים
התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.
במאמר זה נסקור את סוגי החומרים השונים לאיטום חריצים, יתרונותיהם וחסרונותיהם. נבחן מתי מומלץ לבצע איטום ומהן ההמלצות לטיפול מיטבי.
איטום חריצים בשיניים תהליך חשוב המעלה איתו שאלות רבות במאמר הבא נענה על השאלות – האם איטום חריצים הוא טיפול קבוע או זמני? מה משך הזמן שהאיטום נשאר יעיל? האם יש צורך בהחלפת האיטום לעיתים? קריאה מומלצת לכל מי שרוצה ללמוד על הטיפול בחריצי שן ולשמור על בריאות הפה.
מה זה איטום חריצים בשיניים?
חריצים הם סדקים קטנים בשן שנוצרים בדרך כלל עקב עששת, והם יכולים להוביל לכאב, רגישות, ואף לעששת המתפשטת לתוך השן.
חומרי איטום הם ציפויים דקים ונוזליים המיושמים על משטחי הלעיסה של השיניים האחוריות שלכם (מלתעות וטוחנות). לאחר היישום, רופא שיניים מרפא ומקשיח את חומר האיטום כדי להגן על השיניים שלכם מפני חיידקים מזיקים הגורמים לחורים.
ממה עשויים חומרי איטום שיניים?
היצרנים משתמשים בכמה חומרים שונים לייצור חומרי איטום, כולל בדרגה רפואית:
- שרפים (צמחיים או סינתטיים).
- יונומרים מזכוכית (אבקת זכוכית בשילוב עם חומצה מסיסה במים).
מה המטרה של איטום בשיניים?
רופאי שיניים מניחים חומרי איטום כדי להגן על השיניים שלכם מפני חיידקים הגורמים למחלות. לשיניים האחוריות שלכם יש חריצים עמוקים שעוזרים לכם לטחון מזון כשאתם לועסים. מזון וחיידקים יכולים להילכד בחריצים אלה, מה שמוביל לעששת (חורים) לאורך זמן. חומרי איטום מצפים את האזורים הללו כך שחיידקים לא יכולים להגיע אליהם.
מי צריך איטום שיניים?
ילדים ובני נוער הם מועמדים פופולריים לאיטום שיניים. אבל גם מבוגרים ללא ריקבון או סתימות שיניים בטוחנות שלהם יכולים להפיק תועלת מטיפול זה. באופן כללי, כל מי שנוטה לעששת בשיניים האחוריות צריך לשקול חומרי איטום.
בדרך כלל, ילדים צריכים לקבל חומרי איטום על הטוחנות הקבועות והמלתעות שלהם ברגע שהשיניים הללו בוקעות. בדרך זו, חומרי האיטום הדנטליים יכולים להגן על שיניהם לאורך השנים המועדות לחורים (מגיל 6 עד 14).
במקרים מסוימים, חומרי איטום דנטליים עשויים להתאים גם לשיניים ראשוניות (תינוק). לדוגמה, אם לילדכם יש שיני חלב עם שקעים וחריצים עמוקים, חומרי איטום יכולים להגן על אזורים אלה. מכיוון ששיני חלב ממלאות תפקיד כה חשוב בהחזקת מקום לשיניים בוגרות (קבועות), חשוב לשמור על בריאות השיניים הללו כדי שלא יאבדו מוקדם מדי.
האם עליכם להתכונן לחומרי איטום?
אין שום דבר שאתם צריכים לעשות כדי להתכונן לאיטום שיניים. רופא השיניים או השיננית שלכם ימקמו אותם במהלך ביקור שגרתי במרפאה.
לפני שהם מורחים את חומרי האיטום, הם ינקו ביסודיות את השיניים שלכם. זה עוזר למנוע מחיידקים להילכד בין חומר האיטום לבין משטחי השן שלכם.
כיצד מיישמים חומרי איטום דנטליים?
מריחת חומרי איטום דנטליים היא תהליך פשוט וללא כאבים. זה לוקח רק כמה דקות לרופא השיניים או השיננית שלכם למרוח את חומר האיטום על כל שן. המטפלים שלכם:
- ינקו את השיניים ביסודיות.
- ייבשו את השיניים ויניחו פיסת גזה מכותנה באזור כדי לשמור על משטחי השיניים יבשים.
- ישמו כמות קטנה של חומצה על משטחי הלעיסה של השיניים שלכם כדי לחספס אותן, מה שעוזר לחומרי האיטום להיקשר כראוי.
- ישטפו וייבשו את השיניים.
- יניחו את חומר האיטום על האמייל שלכם, שם הוא יתחבר ישירות לשן שלכם.
- יאירו באור הקשייה על חומר האיטום כדי להקשיח אותו.
מהם היתרונות של איטום שיניים?
בעוד אשר היגיינת פה טובה מסירה רובד, מזון ופסולת מהמשטחים החלקים של השיניים שלכם, צחצוח ושימוש בחוט דנטלי לא תמיד יכולים להיכנס לכל הפינות. חומרי איטום מגנים על אזורים פגיעים אלה מפני חללים על ידי "איטום" של חיידקים, רובד וחלקיקי מזון.
האם יש חסרונות?
ברוב המקרים, היתרונות של איטום שיניים עולים על החסרונות. אבל הנה כמה דברים שכדאי לדעת:
חומרי איטום מחזיקים כחמש שנים בלבד. תצטרכו להחליף אותם מדי פעם.
אתם לא יכולים לשים חומרי איטום דנטליים על שיניים שיש להן עששת או סתימות דנטליות.
אם חומרי האיטום אינם ממוקמים כראוי, הם יכולים לאפשר חדירת חיידקים ולגרום לחורים.
לאחרונה עלו חששות מכך שהנחת איטום חריצים גורמת להפרשת חומר מסוכן שנקרא BPA שעשוי להזיק למטופלים, אך מחקרים עדכניים בתחום מראים כי כמות החומר המופרשת חסרת כל משמעות ועל כן הנחת איטום הינה פרוצדורה בטוחה למטופלים.
שאלו את רופא השיניים שלכם אם חומרי איטום הם אפשרות מניעה טובה עבורך.
מהו זמן ההחלמה?
אין זמן החלמה לאחר מיקום איטום שיניים. אתם אמורים להיות מסוגלים לחזור מיד לעבודה או ללימודים.
כמה זמן מחזיקים חומרי איטום שיניים?
חומרי איטום מחזיקים עד חמש שנים. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, תצטרכו להחליף את חומרי האיטום שלכם על בסיס קבוע.
מתי אפשר לאכול או לשתות?
אתם יכולים להמשיך לאכול ולשתות רגיל מיד לאחר הפגישה שלכם. עם זאת, חשוב לדעת שמזונות קשים, דביקים או לעיסים יכולים לשבור או לשחוק את חומרי האיטום החדשים שלכם. עדיף לצרוך מזונות אלה במתינות.
מתי עלי לראות את רופא השיניים שלי?
אתם צריכים לראות את רופא השיניים שלכם לביקורים שגרתיים לפחות כל שישה חודשים. במהלך הפגישות הללו, רופא השיניים או השיננית יבדקו את תקינות השיניים והחניכיים ויציעו המלצות טיפול. זה זמן טוב לדבר עם רופא השיניים שלכם על חומרי איטום. שאלו אותם אם טיפול מונע זה יכול לעזור לכם לשמור על בריאות הפה.
בנוסף, עליכם לקבוע פגישה עם רופא השיניים שלכם בכל פעם שתבחינו בשינוי בבריאות הפה שלכם. דוגמאות כוללות כאבי שיניים, כאבי חניכיים, חניכיים מדממות, ריח רע מהפה וסימנים ותסמינים מדאיגים אחרים.
האם יש צורך בחומרי איטום שיניים?
התשובה הקצרה היא: זה תלוי.
חומרי איטום הם דרך בטוחה ויעילה להפחית את הסיכון שלכם או של ילדכם לחורי עששת. מחקרים מראים ששיניים שנאטמו על ידי חומרים ייעודים זכו להפחתה של 76% בשיעור העששת ואף יותר מכך בטווח של 84 חודשים לאחר האיטום.
במקרים רבים, איטום שיניים הוא השקעה מצוינת. הם זולים יותר מטיפולים אחרים, והם מפחיתים את הסיכוי שלכם להזדקק לעבודת שיניים פולשנית יותר בעתיד.
אבל חומרי איטום לא מתאימים לכולם. אנשים עם שיניים בקועות חלקיות לא ייהנו מחומרי איטום. רופאי שיניים גם לא יניחו חומרי איטום על שיניים בעלות סתימות או כתרים. במקרים אלה, חומרי איטום אינם רק מיותרים, אלא שהם גם לא מועילים.
כדי ללמוד עוד על חומרי איטום והאם הם מתאימים לכם או לילדכם, דברו עם רופא השיניים או השיננית שלכם.
איך סקרנו את המאמר הזה:
כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.
יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.
-
Nature
-
Wiley
-
ScienceDirect
-
NIH
-
Researchgate
-
American Association of Orthodontists