האם טיפול שורש כואב?
אנשים רבים חוששים מטיפול שורש ונראה שמכל טיפולי השיניים – לטיפול שורש נקשרים החששות הגדולים ביותר, אפילו יותר מאשר עקירת שן, זאת בשל הצורך להתעסק באזור שורש השן אשר עשיר בעצבים.
חשוב להבין כי טיפול שורש מתבצע תוך כדי הרדמה עמוקה של האזור ולכן במרבית המקרים המטופלים אינם חשים דבר.
מרבית טיפולי השורש מתבצעים בהרדמה מקומית הניתנת בזריקה אולם ישנן אוכלוסיות מסוימות שיכולות לבחור לעבור טיפול שורש בהרדמה מלאה.
לרוב מדובר באנשים הסובלים מחרדה דנטאלית, בעלי אפקט הקאה מוגבר, בעלי צרכים מיוחדים או אנשים שזקוקים לטיפול שיניים מורכב.
כאבים יום לאחר טיפול שורש
במהלך טיפול שורש רופא השיניים מסלק את הרקמה החיה המזוהמת בתעלות, ולכן לרוב נוצרת שם תגובה חיסונית של הגוף אשר עלולה לכאוב. כאבים לאחר טיפול שורש הם עניין אינדיבידואלי וכל גוף מגיב בצורה אחרת, בהתאמה למערכת החיסון שלו וטכניקת הטיפול.
ישנם אנשים אשר כמעט ולא יחושו כאב אחרי טיפול שורש, ויש אנשים אשר יכולה להתפתח אצלם תוגבה דלקתית סוערת שנקראת “התלקחות” והיא עלולה לגרום למצב של כאבים חזקים לאחר טיפול שורש. במקרה כזה ניתן להשתמש במשככי כאבים חריפים על מנת לשלוט בכאב עד אשר התגובה תירגע לאחר מספר ימים.
באופן כללי כאבים יום או יומיים אחרי טיפול שורש הם תופעה טבעית, לכן ביומיים הראשונים שלאחר טיפול שורש ניתן לקחת משככי כאבים סביב השעון, כיוון שקל הרבה יותר לשלוט בכאב לפני שהוא מתעורר מאשר להרגיע אותו כאשר הוא כבר חזק, בנוסף חשוב לדעת כי ככל שפונים מוקדם יותר לרופא השניים לביצוע טיפול שורש בעת הצורך, כך גדל הסיכוי לטיפול מוצלח ופחות כואב.
טיפול שורש בשן חיה שאינה מזוהמת הינו קל ופשוט יותר מאשר בשן שכבר התפתח בה זיהום, והסיכון לכאבים אחרי טיפול שורש במקרה זה הוא גבוה יותר.
נפיחות אחרי טיפול שורש היא תופעה טבעית אשר לרוב חולפת מאליה, וניתן להפחית את הנפיחות באמצעות הנחת שקית קרה על הלחי. לאחר טיפול שורש אין לאכול מאכלים חמים או לשתות משקאות חמים, עד למחרת הטיפול. חשוב להקפיד על היגיינת הפה ולצחצח שיניים בעדינות במברשת שיניים רכה.
כאבים שבוע לאחר טיפול שורש
באופן כללי לאחר שבוע לא צפויים כאבים בעקבות טיפול שורש, ולכן תחושת כאב בשלב הזה יכולה להיות סימן אזהרה, אם כי לא תמיד. במקרה של כאבים שבוע לאחר טיפול שורש, יש לחזור לרופא המטפל. ייתכן ובמקום התפתחה דלקת מקומית אשר יש לנקות אותה ולטפל באמצעות אנטיביוטיקה.
בנוסף חשוב שרופא השיניים יבדוק את השחזור הזמני שבוצע לאחר טיפול השורש. במצבים של שחזור שאינו תקין, או סתימה בגובה לא מותאם, תיתכן במקום תחושת לחץ וכאב, ובשלב הזה רופא השיניים יכול לבצע התאמה של השחזור כדי להפיג את הכאבים.
כאבים שבועיים לאחר טיפול שורש
במקרה של כאבים אשר אינם נרגעים או מתעוררים שבועיים לאחר טיפול שורש, ייתכן והדבר נובע ממבנה או כתר רופפים אשר מאפשרים כניסה של שאריות מזון ברווחים שבין השיניים ויוצרים שם לחץ.
גם במצב זה חשב להגיע אל רופא השיניים על מנת לבצע תיקון והתאמה של השחזור, כיוון ששאריות מזון עלולות לגרום להיווצרות דלקת ועששת בשיניים הסמוכות.
כאבים חודש אחרי טיפול שורש
במידה וקיים כאב חודש לאחר טיפול שורש יש לחזור אל הרופא המטפל. כאבים חודש אחרי טיפול שורש אינם אמורים להופיע והם יכולים להעיד על דלקת פעילה, זיהום שלא נוקה מספיק טוב או פגיעה משנית כתוצאה מהטיפול.
ישנם מצבים של כשלון טיפול שורש המתבטאים בכאבים ונפיחות ומחייבים ביצוע חידוש טיפול שורש על מנת לנקות טוב יותר את הזיהום. אסור להזניח את הדלקת ולאפשר לה לגרום לנזק בשן, לכן למרות החשש מפני טיפול חוזר יש לשוב אל הרופא.
חשוב להבין כי כאבים אחרי טיפול שורש הם אחת הסיבות הנפוצות לכך שאנשים נמנעים להגיע אל רופא השיניים, אבל בכך הם למעשה מחמירים את המצב ומגדילים את הסיכוי לכאב גדול יותר לאחר הטיפול.
הזנחה מתמשכת עלולה לגרום גם לאובדן השן ולהצריך טיפולים מורכבים ויקרים יותר, לכן מומלץ מאד להתגבר על החשש ולהגיע אל רופא השיניים.
וכמובן, מניעה היא הטיפול הטוב ביותר- הקפדה על היגיינת הפה וביקורות קבועות אצל רופא השיניים והשיננית יפחיתו את הסיכון לצורך בטיפול שורש מלכתחילה.