הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

טיפול טבעי לאפטות בפה – תרופות סבתא – כל השיטות

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

כיבים בפה, המכונה בדרך כלל אפטה בפה, הם נגעים זעירים וכואבים שנוצרים בתוך חלל הפה. למרות שבדרך כלל הם לא רציניים, הם יכולים לגרום לאי נוחות ולעכב אכילה ודיבור קבועים. למרבה המזל, זמינות תרופות טבעיות רבות כדי להקל על הכאב ולזרז את תהליך הריפוי. 

בפוסט זה בבלוג, נעמיק בטבעם של כיבים בפה, הגורמים הבסיסיים שלהם, הסימפטומים, ונציע תובנות לגבי 12 תרופות ביתיות יעילות להקלה מהירה על כיבים בפה.

הבנת כיבים בפה:

כיב בפה הוא פצע או נגע שטחי המתפתח בתוך חלל הפה, ומקיף אזורים כמו הלשון, החניכיים, הלחיים הפנימיות או השפתיים. בדרך כלל, הם מציגים צורה עגולה או אליפסה, הכוללת אזור מרכזי שנראה לבן או צהבהב, מוקף בגבול אדום. 

פצעים כואבים אלו מגיעים בגדלים שונים, ולעתים קרובות גורמים לאי נוחות במהלכם פעילויות כגון אכילה, שתייה או צחצוח שיניים.

גורמים מאחורי כיבים בפה:

הסיבה המדויקת לכיבים בפה נותרת לעתים קרובות חמקמקה, אך מספר אלמנטים יכולים לשחק תפקיד בהופעתם. גורמים אלה כוללים:

  • פגיעה בפה או טראומה, כגון נשיכה לא מכוונת או צחצוח נמרץ מדי.
  • צריכה של מזונות או חומרים ספציפיים, לרבות פריטים חומציים או מתובלים, פירות הדר וטבק.
  • חסרים תזונתיים, במיוחד בויטמין B12, ברזל או חומצה פולית.
  • שינויים הורמונליים, כמו אלה שחווים במהלכם הווסת.
  • מתח רגשי או גורמים פסיכולוגיים.
  • מצבים רפואיים מסוימים, כגון צליאק או מחלת מעי דלקתית.

אינדיקציות של כיבים בפה:

כיבים בפה מתבטאים בדרך כלל בתסמינים הבאים:

  • כאב או אי נוחות באזור הפגוע.
  • רגישות למזונות חמים, חריפים או חומציים.
  • נפיחות או דלקת.
  • אזור מרכזי נראה לבן או צהבהב, מוקף באדמומיות.
  • פגיעה ביכולת לדבר, לאכול או לשתות.
  • תחושת עקצוץ או צריבה לפני התפתחות הפצע.

כל התרופות סבתא טיפולים טבעיים בלבד

תרופות רבות הנגישות בשוק יכולות להציע הקלה ממצב זה. אף על פי כן, אף אחד מהטיפולים המסורתיים הללו אינו מספק פתרון מתמשך לכיבים בפה. במקום זאת, תרופות ביתיות לא מסובכות מתגלות כגישה היעילה ביותר. 

להלן אוסף של 12 תרופות ביתיות לכיבים בפה, אשר לא רק משמשות כתרופה אלא גם מסייעות במניעת המחלה לחלוטין.

השתמשו בדבש:

דבש מתהדר בשפע של תכונות מועילות, והוא עשוי להפתיע אתכם ביעילותו בטיפול בכיבים בפה. כל שעליכם לעשות הוא למרוח דבש ישירות על הכיבים ולאפשר לו להישאר. 

בהתחשב בכך שהכיבים נמצאים בתוך חלל הפה, תיתכן בליעה בשוגג של הדבש המיושם יחד עם הרוק. זה הכרחי למרוח מחדש דבש באופן עקבי על הכתמים המכיבים במרווחי זמן קבועים.

לדבש יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות שמוכחות מחקרית המאפשרות ריפוי מהיר של פצעים פתוחים. בנוסף להקלה על הכיבים, הדבש משמש מחסום הגנה מפני זיהומים פוטנציאליים באזור הפגוע.

השתמשו במשחת סודה לשתייה:

שלבו חלקים שווים של סודה לשתייה ומים ליצירת משחה. מרחו משחה זו על כיב הפה ותנו לו להתייבש. לאחר שהתערובת התייבשה, שטפו את הפה היטב במים, כולל גרגור עדין. יש לחזור על זה שלוש פעמים ביום.

סודה לשתייה, הידועה כימית בשם סודיום ביקרבונט, משמשת בדרך כלל בתמיסות ניקוי ביתיות שונות. באופן מפתיע, היא גם מדורגת בין התרופות היעילות ביותר לכיבים בפה, ומקלה באופן משמעותי על כאבים. סודה לשתייה מתפקדת על ידי נטרול הסביבה החומצית המיוצרת על ידי הכיב, ובסופו של דבר תורמת לטיפול במצב.

רתמו את כוחו של שמן קוקוס:

שמן קוקוס מוצא שימוש נרחב בפעילויות שונות ברחבי רוב הודו. עם זאת, מעטים יחסית אנשים מודעים ליכולות הטיפוליות שלו בטיפול בכיבים בפה. 

כדי ליהנות מפוטנציאל הריפוי שלו, פשוט מרחו כמות קטנה של שמן קוקוס ישירות על פני הכיב ואפשרו לו להישאר. אתם יכולים גם ליישם אותו לפני השינה. 

בדומה לדבש, לשמן קוקוס יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות המפחיתות כיבים ביעילות באופן טבעי. בנוסף, תרכובת זו משמשת כטיפול אנטי דלקתי ומשכך כאבים בכיבים בפה, ומציעה הקלה בכאב הנלווה.

השתמשו במים מלוחים:

מכינים תערובת על ידי המסת כף מלח בכוס מים פושרים. לגרגר ביסודיות עם תמיסה זו, ולאחר מכן, לשטוף את הפה עם מים רגילים כדי לחסל את הטעם המלוח. 

גישה זו יכולה לעזור להקל על חלק מהכאב ואי הנוחות הקשורים לכיבים בפה. תכונותיו האנטיספטיות המפורסמות של מלח הופכות אותו לבחירה יעילה למטרה זו.

נסו משחת שיניים:

באופן מפתיע, משחת שיניים רגילה יכולה להיות גם בעלת ברית מועילה במאבק נגד כיבים בפה. רוב מוצרי משחת השיניים הטובים מכילים תכונות אנטי-מיקרוביאליות שיכולות להפחית הן את הנפיחות והן את הכאב הקשור לכיבים אלו.

כדי למרוח משחת שיניים, השתמשו במקל צמר גפן והקפידו לכסות את כל אזור הכיב. השאירו את משחת השיניים למשך מספר דקות לפני שתשטפו אותה. 

ניתן לחזור על תהליך זה מדי יום עד שנעלמת לובן הכיב. עם זאת, ראוי לציין שמריחת משחת שיניים על הכיב עלולה לגרום לאי נוחות מסוימת. כדי להקל על זה, אתם יכולים לקזז את הכאב על ידי מריחת ג'ל אלוורה על המקום הפגוע.

רתמו את היתרונות של מיץ תפוזים:

תפוזים עשירים בויטמין C, הממלא תפקיד מונע ומרפא בטיפול בכיבים בפה. עם זאת, צריכת תפוז שלם יכולה להיות מאתגרת כאשר אתם מתמודדים עם כיבים אלה. תרופה יעילה עבור כיבים בפה היא לצרוך שתי כוסות מיץ תפוזים סחוט טרי מדי יום.

מחקרים הוכיחו כי תוספים של ויטמין C יכול למנוע התפתחות כיבים בפה. בנוסף, ויטמין C ידוע בשיפור החסינות של האדם, המאפשר לגוף להילחם בזיהומים ומחלות שונות ביעילות.

מינוף שמן ציפורן:

ציפורן, מרכיב בסיסי בתערובת התבלינים הנפוצה של הודו – מניב שמן ציפורן כשהוא מופק מניצן הפרחים שלו. תמצית זו מוצאת שימוש בתרופות טבעיות שונות, כולל כאבי שיניים וכיבים בפה. 

עבור כיבים בפה, קח וחתיכת כותנה קטנה ומרחו ישירות את שמן הציפורן על הכיב. אפשרו לרקמת הכיב לספוג את השמן.

לפני מריחת שמן ציפורן, זכרו לשטוף את הפה שלכם במים חמימים כדי לנקות את פני האזור הכיב. ציפורן מכילה אאוגנול ותכונות אנטי-מיקרוביאליות, מה שהופך אותה יעילה לטיפול בבעיות אוראליות שונות. בנוסף, מריחת שמן ציפורן עוזרת להקל על כאבים ודלקות הקשורות לכיבים בפה.

להפיק תועלת מחלב קוקוס:

גרגור עם חלב קוקוס מתגלה כתרופה יעילה ביותר עבור כיבים בפה. תרגול זה, כאשר הוא חוזר על עצמו שלוש עד ארבע פעמים ביום, יכול לספק אפקט מרגיע ולהפחית את הכאב הקשור לכיבים שלכם, מה שהופך אותו לאחד הטיפולים המובילים במצב זה.

רתמו את כוחה של אבקת כורכום:

כורכום, תבלין אנטיספטי נפוץ במטבח ההודי, משמש לא רק כלוחם בזיהומים אלא גם כתרופה יעילה למלחמה בדלקות וכאבים הקשורים לכיבים בפה. כורכום מתגאה גם בתכונות אנטי-מיקרוביאליות.

כדי להשתמש בכורכום עבור כיבים בפה, צרו משחה סמיכה על ידי ערבוב אבקת כורכום עם מעט מים. יש למרוח משחה זו על הכיבים בכל בוקר וערב, ולהשאיר אותה למשך מספר דקות לפני שתשטפו אותה היטב. אתם צריכים להתחיל להבחין בהבדל במצבכם באופן מיידי.

אמצו את פוטנציאל הריפוי של השום:

שום, מרכיב בכל מקום במטבחים הודיים, לא רק מוסיף טעם לקארי ודאל, אלא גם משמש כתרופה יוצאת דופן עבור כיבים בפה. תכונותיו האנטי-מיקרוביאליות, המיוחסות בעיקר לנוכחות התרכובת אליצין, הופכות אותו ליעיל נגד זיהומים שונים.

כדי להשתמש בשום, פשוט חותכים שן לשניים ומרח אותה בעדינות על האזור הכיב למשך דקה או שתיים. לאחר מכן, שטפו את הפה ביסודיות כדי להסיר את הריח המתמשך של שום נא מהנשימה. אתם יכולים לחזור על תהליך זה פעמיים עד שלוש פעמים ביום לקבלת תוצאות מיטביות.

נצלו את תכונות הריפוי של מיץ כרוב:

מרתיחים כרוב נא עד שהוא מבושל היטב, ואז מערבבים אותו למחית חלקה. צרכו מיץ כרוב זה שלוש עד ארבע פעמים ביום כדי ליהנות מהשפעותיו הטיפוליות. 

הכרוב ידוע בתכונות האנטי דלקתיות שלו, שיכולות להקל על הכאבים הקשורים לכיבים בפה, מה שמקל על צריכת מזון מוצק, גם כאשר מתמודדים עם כיבים קשים.

תהנו מחומץ תפוחים:

במהלך הטיול הבא שלכם למכולת, שקלו להרים בקבוק חומץ תפוחים. קחו כף מהחומץ הזה וערבבו אותה עם חצי כוס מים חמימים. 

השתמשו בתמיסה זו כשטיפת פה, סובבו אותה בתוך הפה שלכם למשך דקה או שתיים. לאחר מכן, שטפו את הפה ביסודיות במים רגילים. אתם יכולים לחזור על משטר זה כל בוקר וערב עד שהכיב ירפא.

לחומץ תפוחים יש תכונות אנטיבקטריאליות המסוגלות לחסל את החיידקים האחראים לכיב הראשוני. בנוסף, הוא מאיץ את תהליך הריפוי, מסייע להחלמה מהירה יותר.

מזונות להימנע מהם:

אם אתם מתמודדים עם כיב בפה, רצוי להימנע ממזונות ומשקאות מסוימים כדי למנוע החמרת המצב ולהקל על תהליך ריפוי מהיר יותר. להלן מזונות שכדאי להימנע מהם:

  • מזונות חומציים: כגון פירות הדר ואננס, מכיוון שהם יכולים להחמיר את הכיב.
  • מזונות חריפים: אלה עלולים לגרות את הכיב בפה ויש להימנע מהם.
  • מזונות שומניים: רצוי להתרחק ממזונות שומניים, מכיוון שהם עלולים לעורר את הכיב.
  • תה וקפה: יש להימנע ממשקאות אלה גם אם יש לכם כיב בפה.

בכל מקרה, לרוב כיבי הפה נמשכים כ-7 עד 10 ימים עד להחלמה מלאה, ואתם אמורים לחוות הקלה תוך מספר שבועות.

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי