הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

שן בינה כלואה: תסמינים והמלצות לדרכי הטיפול

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

שן בינה כלואה היא בעיה נפוצה שיכולה לגרום לכאבים, דלקות ונזק לשיניים סמוכות. במאמר זה נסקור את התסמינים הנפוצים של שן בינה כלואה, נבין מהן הסיבות להיווצרות הבעיה, ונציע המלצות מעשיות לדרכי טיפול אפשריות כולל עקירה, טיפול שורש ועוד.

אם אתם חשים כאב או אי נוחות באזור השיניים, אל תתעלמו מהבעיה – קראו מאמר זה כדי להבין טוב יותר את הסיכונים והאופציות הטיפוליות העומדות בפניכם.

 מה זה שן בינה?

שן בינה, המכונה גם טוחנת שלישית, היא אחת מארבע הטוחנות הממוקמות בחלק האחורי של הפה.

שיניים אלו מופיעות בדרך כלל בגיל ההתבגרות המאוחרת או בבגרות המוקדמת, בדרך כלל, הן בוקעות מהחניכיים בין הגילאים 17 עד 25.

 מה הם שיני בינה כלואות?

שיני בינה, הידועות גם בשם טוחנות שלישיות, הן מערכת השיניים הסופית להתפתח. במקרים מסוימים, שיני בינה מגיעות מיושרות כראוי עם השיניים האחרות, ולא גורמות לבעיות.

עם זאת, הן יכולות גם להיות תקועות חלקית או לגמרי בתוך החניכיים או עצם הלסת, מצב המכונה כליאה.

לשיני בינה שנפגעו יש פוטנציאל לגרום למספר סיבוכים בבריאות הפה, כגון עששת, מחלות חניכיים וזיהומים.

 סוגי שיני בינה כלואות

להלן תיאורים של ארבעה סוגים נפוצים של כליאת שן בינה:

שן בינה כלואה על העצב

כאשר שן בינה נכלאת ליד עצב הלסת, העובר דרך הלסת התחתונה. סוג זה של כליאה נושאת סיכון גבוה יותר לסיבוכים מכיוון שהקרבה לעצב עלולה להוביל לחוסר תחושה או עקצוץ בשפה התחתונה, בסנטר ובלשון. הסרה כירורגית על ידי מנתח פה היא לעתים קרובות הכרחית כדי למזער את הסיכון לנזק עצבי.

 שן בינה כלואה לגמרי

שיני בינה כלואות לחלוטין מתחת לרקמת החניכיים ועצם הלסת, ומונעות מהן לבקוע לתוך חלל הפה. מכיוון שהן נשארות חבויות, הן לרוב גורמות לבעיות.

שיניים אלו עלולות להוביל להיווצרות ציסטה, נזק לשיניים סמוכות או לתרום לצפיפות יתר. הסרה מומלצת בדרך כלל כדי למנוע סיבוכים פוטנציאליים אלה.

 שן בינה כלואה חלקית 

כליאה חלקית מתרחשת כאשר שן בינה יוצאת חלקית דרך רקמת החניכיים אך נשארת בחלקה השני נשארת כלואה. זה יכול ליצור מרווח בין החניכיים לשן, מה שהופך אותו למאתגר לנקות, מה שמגביר את הסיכון לזיהום וריקבון.

שיני בינה כלואות חלקית נוטות גם יותר לגרום לדלקת חניכיים (פריקורוניטיס). רופאי שיניים ממליצים לעתים קרובות על הסרה או מעקב צמוד במקרים אלה כדי למנוע בעיות בריאות הפה בעתיד.

 שן בינה כלואה אופקית

פגיעה אופקית מתרחשת כאשר שן בינה ממוקמת כולה על הצד שלה, כלואה מתחת לקו החניכיים. כיוון זה של שיני בינה יכול להיות די כואב מכיוון שהוא מפעיל לחץ מופרז על השיניים הסמוכות מלפנים.

 שן בינה כלואה סיבוכים

שיני בינה נפגעות יכולות להוביל לבעיות בריאות פה שונות, כולל:

נזק לשיניים סמוכות: כאשר שן בינה דוחפת את הטוחנת השנייה, היא עלולה לגרום לנזק לשיניים הטוחנות השניות, ולהגביר את הסיכון לזיהום באזור זה. לחץ זה עשוי גם לתרום לצפיפות שיניים או לחייב טיפול אורתודונטי ליישור שיניים סמוכות מחדש.

היווצרות ציסטות: שיני בינה מתפתחות בתוך שק בתוך עצם הלסת. הצטברות נוזלים בתוך שק זה עלולה לגרום להיווצרות של ציסטה, שיש לה פוטנציאל לפגוע בעצם הלסת, בשיניים הסמוכות ובעצבים. במקרים נדירים, גידול לא סרטני עלול להתפתח, המחייב הסרה של רקמות ועצם.

עששת: שיני בינה כלואות חלקית רגישות יותר לעששת (חורים) בהשוואה לשיניים אחרות. סיכון מוגבר זה נובע ככל הנראה מהאתגרים בניקוי שיני בינה כראוי, שכן חלקיקי מזון וחיידקים יכולים בקלות להילכד בין החניכיים לשן שבקעה חלקית.

מחלת חניכיים: הקושי בניקוי שיני בינה כלואות וכלואות חלקית מעלה את הסבירות לפתח מצב חניכיים דלקתי הידוע כפריקורוניטיס באזור זה. פריקורוניטיס יכולה להיות כואבת ובעייתית לבריאות הפה.

טיפול בבעיות פוטנציאליות אלה כרוך לעתים קרובות בהסרה של שיני בינה מושפעות כדי להפחית את השפעתן על בריאות הפה.

 איך מטפלים בשן בינה כלואה?

הטיפול בטוחנת שלישית כלואה (שן בינה) כולל בדרך כלל ניתוח פה. רופא שיניים או מנתח פה יעריכו את מיקום השן, השפעתה על השיניים הסמוכות וכל סיבוכים נלווים. במידת הצורך, ימליצו על עקירה.

במהלך ההליך, המטופל מקבל בדרך כלל הרדמה כדי להבטיח נוחות ולמזער את הכאב. לאחר מכן המנתח יעקור בזהירות את השן הפגועה, אולי יחד עם רקמת החניכיים או העצם שמסביב. 

לאחר מכן, המטופל יקבל לאחר הניתוח הנחיות לטיפול והחלמה נאותים, כולל טיפול בכאב והגבלות תזונתיות. ביקורי מעקב קבועים חיוניים למעקב אחר הריפוי ומניעת סיבוכים.

 מתי לעקור את השן?

עקירה של טוחנת שלישית פגועה (שן בינה) מומלצת בדרך כלל כאשר היא מהווה סיכון לבריאות הפה. הסיבות השכיחות כוללות כאב, זיהום, נזק לשיניים סמוכות, היווצרות ציסטה או גידול, ופוטנציאל לסיבוכים כמו מחלת חניכיים. 

ההחלטה תקבלת לרוב לאחר הערכה יסודית של רופא שיניים או כירורג פה המתחשב במיקום השן, גיל המטופל ובריאות הפה הכללית שלו. 

אין הוכחות מדעיות לכך שעקירה מניעתית של שיני בינה כלואות הינה מיטיבה למטופלים. כמו כן, לפי מחקרים, אם יש צורך בעקירה של שן בינה, מומלץ לעשות אותה בגיל כמה שיותר צעיר. בגיל מבוגר ישנו קושי בריפוי ונטייה לסיבוכים לאחר העקירה.

מה לצפות מעקירת שן בינה כלואה

עקירת טוחנת שלישית (שן בינה) היא הליך שיניים נפוץ. לפני הניתוח, רופא השיניים או מנתח הפה שלכם ידון בהליך ובאפשרויות ההרדמה האפשריות. אתם עשויים לקבל הרדמה מקומית, סדציה או הרדמה כללית כדי להבטיח נוחות ולמזער את הכאב. 

המנתח יעשה חתך ברקמת החניכיים, יסיר את כל העצם הדרושה ויעקוף בזהירות את השן הפגועה. ייתכן שיידרשו תפרים כדי לסגור את החתך. לאחר מכן, אתם יכולים לצפות לנפיחות מסוימת, אי נוחות ודימום קל, שניתן לטפל בהם באמצעות תרופות כאב שנקבעו וקומפרסים קרים. 

החלמה מלאה נמשכת בדרך כלל מספר ימים עד שבוע, ובמהלכם יש לעקוב אחר הוראות הטיפול לאחר הניתוח, כולל הגבלות תזונתיות ונהלי היגיינת פה עדינים. פגישות מעקב קבועות מבטיחות ריפוי תקין ומונעות סיבוכים.

 האם זה כואב?

הכאב שחווים במהלך עקירת טוחנת שלישית (שן בינה) כלואה הוא בדרך כלל מינימלי במהלך ההליך עצמו עקב הרדמה או הרגעה. עם זאת, ניתן לצפות לאי נוחות ונפיחות לאחר מכן, וזה משתנה מאדם לאדם.

רופאי שיניים או מנתחי פה מספקים תרופות נגד כאבים כדי לנהל כאב לאחר ניתוח ביעילות. הקפדה על הוראות טיפול לאחר הניתוח, כולל מנוחה, שקיות קרח ותזונה רכה, יכולה לעזור להפחית את אי הנוחות ולקדם התאוששות חלקה יותר. כל כאב שחווה צריך להיות זמני ואמור להשתפר בהתמדה במהלך הימים שלאחר החילוץ.

 איך בוחרים רופא לביצוע העקירה

בחירת הרופא המתאים לעקירת טוחנת שלישית (שן בינה) כלואה היא חיונית לחוויה מוצלחת ונוחה. להלן מדריך כיצד לבצע את הבחירה:

  • בקשו המלצות: חפשו הפניות מחברים, בני משפחה או מרופא השיניים הרגיל שלכם. הם עשויים להמליץ על מנתחי פה מנוסים או רופאי שיניים המתמחים בעקירות.
  • בדוק כישורים: ודא שהרופא הוא מורשה ומוסמך בכירורגיית פה ולסת או ברפואת שיניים.
  • ניסיון: חפשו מטפל בעל ניסיון רב בעקירת שיני בינה, במיוחד במקרים מורכבים כמו שיניים פגומות.
  • ביקורות מטופלים: קראו ביקורות מקוונות ועדויות כדי לאמוד את שביעות הרצון והתוצאות של המטופלים.
  • מתקן: העריכו את המרפאה או המרכז הכירורגי לגבי ניקיון, פרוטוקולי בטיחות וציוד חדיש.
  • אפשרויות הרדמה: שאלו לגבי אפשרויות ההרדמה ובחר את המתאימה ביותר לרמת הנוחות שלכם.
  • עלות וביטוח: הבינו את עלות ההליך ובדקו אם הוא מכוסה על ידי הביטוח שלכם. דון בתוכניות תשלום או אפשרויות מימון במידת הצורך.
  • טיפול לאחר ניתוח: בירור לגבי הוראות טיפול לאחר ניתוח ופגישות מעקב.
  • סמכו על האינסטינקטים שלכם: בחרו רופא שאתם מרגישים איתו בנוח ובטוח במומחיות שלו.

על ידי בחינת גורמים אלו בקפידה, תוכלו לבחור איש מקצוע מיומן ומנוסה שיבטיח מיצוי טוחנת שלישית מושפעת מוצלחת.

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי