הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

כאבי שיניים

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

גם אתם סובלים מכאבי שיניים? נמאס לכם מהטלטלות החדות והדקירות של הכאב שפורצות דרך הפה שלכם בכל פעם שאתם מנסים ליהנות מהגלידה האהובה עליכם או ללגום כוס קפה חמה? כאבי שיניים יכולים להיות מייסרים להפליא, ואם אתם קוראים את זה, רוב הסיכויים שחוויתם את אי הנוחות ממקור ראשון.

במאמר זה, נעמיק בעולם של כאבי שיניים, נחקור את הסיבות שלו ואת השלבים המכריעים הכרוכים באבחון מקור האומללות שלכם.

מה זה כאב שיניים?

כאב שיניים מתייחס לכאב בשן או בסביבתה. כאבי שיניים קלים יכולים להתרחש כתוצאה מגירוי זמני בחניכיים שניתן לטפל בו בבית. כאבי שיניים קשים יותר נובעים מחורים, זיהום או מצבי שיניים אחרים שלא ישתפרו מעצמם. אם יש לכם כאב שיניים חמור, תזדקק לטיפול שיניים מקצועי.

כאבי שיניים בלתי נסבלים יחד עם חום וצמרמורות פירושם שיש לכם מקרה חירום דנטלי. התקשרו לרופא שיניים או גשו מיד לחדר המיון הקרוב אליכם. למרות שזה נדיר, זיהום בפה שלכם יכול להתפשט לאזורים אחרים בגוף שלכם, כולל המוח וזרם הדם שלכם.

מה גורם לכאב שיניים?

כאב שיניים מתרחש כתוצאה מדלקת של החלק המרכזי של השן הנקרא מוך. הנה רשימה מורחבת של גורמים נפוצים לכאבי שיניים עם כמה נתונים ומספרים:

  • עששת: כ-2.4 מיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מעששת לא מטופלת (עששת) לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), מה שמוביל לרגישות וכאב.
  • מחלות חניכיים: כ-20-50% מאוכלוסיית העולם סובלים מצורות שונות של מחלות חניכיים, שעלולות לגרום לאי נוחות בשיניים.
  • זיהומים דנטליים: מורסות שיניים, הנגרמות לרוב על ידי זיהומים, פוגעות במיליוני אנשים מדי שנה, גורמות לכאבים עזים ודורשות טיפול מיידי.
  • שברים בשיניים: שברים בשיניים, כולל שיניים סדוקות , הם תופעה שכיחה, המשפיעה על מיליוני אנשים מדי שנה וחושפת שכבות פנימיות רגישות.
  • שחיקת שיניים: ברוקסיזם, או שחיקת שיניים, משפיעה על 8-31% מהאוכלוסיה העולמית, מה שמוביל לבלאי אמייל, רגישות וכאב.
  • היגיינת פה לא מספקת: דלקת חניכיים והצטברות רובד הן בעיות נפוצות, עם למעלה מ-3.5 מיליארד אנשים ברחבי העולם בסיכון למחלות פה עקב היגיינת פה לקויה.
  • פרוצדורות דנטליות: מיליוני טיפולי שיניים, כולל טיפולי שורש ועקירות, מבוצעות מדי שנה, ולעתים קרובות גורמות לאי נוחות זמנית.
  • זיהומים בסינוסים: סינוסיטיס יכול לחקות כאבי שיניים במקרים מסוימים, כאשר יותר מ-31 מיליון מבוגרים בארצות הברית לבדה מאובחנים עם סינוסיטיס מדי שנה.
  • כאב מופנה: אי נוחות ממבנים סמוכים, כגון המפרק הטמפורומנדיבולרי (TMJ), יכולה להשפיע על השיניים. הפרעות TMJ משפיעות על כ-5-12% מהאוכלוסייה.
  • גורמים נוספים: טראומה, שיני בינה מושפעות והפרעות בלסת תורמים לכאבי שיניים, כאשר מיליוני מקרים מדווחים מדי שנה.

התייעצות עם רופא שיניים חיונית לקביעת הגורם הספציפי לכאבי שיניים ומתן טיפול מתאים.

האם זה יכול להיות בגלל שיניים רגישות?

אם השיניים שלכם בריאות, שכבה חיצונית קשה של אמייל מכסה אותן כדי להגן על העצבים בפנים. האמייל יכול להישחק עם הזמן. כאשר השכבה האמצעית של השן שלכם נחשפת, שהיא הדנטין, כל דבר שאתם אוכלים או שותים יכול להגיע לקצות העצבים שלכם.

מחלת חניכיים יכולה להפוך את השיניים שלכם לרגישות. החניכיים שלכם מתכווצות מהשיניים שלכם, וזה חושף את השורשים. אתם יכולים גם להזיק לחניכיים שלכם אם אתם מצחצחים חזק מדי.

ניקוי שיניים או סתימה חדשה עלולים לגרום לכם להיות רגישים למשך מספר שבועות. אנשים רבים חשים בכך לאחר טיפולי הלבנה. גם מילוי ישן רופף או פגום יכול לגרום לזה.

האם זה יכול להיות בגלל שן פגומה?

השיניים שלכם מותקפות בכל פעם שאתם אוכלים. חיידקים נצמדים אליהם עד שמצחצחים אותם. הם מייצרים חומצה, שעושה את החורים באמייל שלכם.

או שיכול להיות לכם סדק בשן שחשף את השכבות הפנימיות הרגישות. אולי נשכת גרעין דובדבן או נפגעת בפנים במהלך משחק כדורגל.

חלל או סדק עלולים לגרום לכאב חד ולהפוך את הפה לרגיש כשאתם נושכים. ככל שהכאב נמשך זמן רב יותר, כך הנזק צפוי להיות חמור יותר.

אם זה מספיק עמוק, חלל או סדק יכולים להכניס חיידקים לשכבה הפנימית, הנקראת מוך, של השן שלכם. המוך עלולה להזדהם, וזה יכול להוביל להצטברות של מוגלה הנקראת מורסה. הזיהום יכול להתפשט גם לרקמות ולעצם.

האם אתם חורקים שיניים?

זוהי בעיה נפוצה הנגרמת כתוצאה ממתח, הפרעות שינה או בעיית נשיכה. אם אתם חורקים שיניים בזמן שאתם ישנים, זה יכול לשחוק את האמייל שלכם ואפילו לגרום לסדק. במקרים רבים כתוצאה מהרגלי השחיקה במהלך הלילה, אתם תקומו עם שרירים כואבים באזור הפנים

האם זה יכול להיות בגלל שיני הבינה שלכם?

בקיעת שיניים כואבת בין אם אתם תינוקות או מבוגרים. סביר להניח שתרגישו את זה כאשר שיני הבינה שלכם יתחילו לדחוף דרך החניכיים. מזון יכול להיתקע מתחת לחניכיים ולגרום לריקבון וזיהום.

האם הבעיה יכולה להיות מחוץ לפה שלכם?

השיניים שלכם עלולות לכאוב בגלל בעיה במקום אחר בגוף שלכם. זה נקרא כאב מופנה. זה יכול להגיע מ:

  • סוגים מסוימים של כאבי ראש, כמו מיגרנה
  • סינוסים סתומים או נגועים
  • בעיות במפרק או בשרירים המחברים את הלסת לגולגולת
  • במקרים נדירים, התקף לב עלול לגרום לכאבי שיניים. זה גם סימפטום של מחלות עצב מסוימות.

תסמיני כאב שיניים

כאבי שיניים וכאבי לסת הם כאבים נפוצים מאוד. יכולים להיות כאבים חזקים מלחץ, ומגירויים חמים וקרים. הכאב יכול להימשך יותר מ-15 שניות לאחר הסרת הגירוי וככל שהאזור המודלק גדל, הכאב מתגבר. הכאב עשוי לגלוש אל הלחי, האוזן והלסת באזור זה. סימנים נוספים שיש לשים לב אליהם לפני שניגשים לטיפול הם:

  • כאב בשיניים או בלסת בעת לעיסה ונשיכה
  • כאב ראש
  • רגישות לחום או קור בשיניים. אתם תרגישו כמה שניות של כאב כאשר משהו חם או קר נוגע בשן. מזונות מתוקים או חומציים עשויים גם כן לגרום לתחושות לא נעימות.
  • דימום והפרשות מסביב לשן או לחניכיים
  • נפיחות סביב השן או נפיחות  של הלסת באיזור
  • ריח לא נעים מהפה
  • חום גבוהה
  • טעם לא נעים בפה
  • בלוטות לימפה נפוחות

כאבים בשיניים או בלסת יכולים לנבוע ממספר סיבות, כגון עששת, שבר בשן או מחלת חניכיים. 

סימנים המצביעים על מקור הבעיה כוללים אזורים אדומים סביב קו החניכיים, המרמזים על דלקת, או רגישות למגע וכאב עז יותר בעת נגיעה בשן ספציפית. גם אם השן נראית תקינה, רגישות מוגברת ממגע מעידה על בעיה מתחת לפני השטח.

לכן, אם אתם חווים כאב שיניים או לסת ממושך עם סימנים כמו אדמומיות, רגישות למגע או לחום/קור – מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא שיניים כדי לאבחן את הגורם ולטפל בבעיה בצורה הולמת.

 כמה זמן נמשך כאב שיניים?

אין דרך לדעת כמה זמן כאב השיניים שלכם יימשך. זה תלוי בגורם הבסיסי. לדוגמה, אם יש לכם גירוי זמני בחניכיים, זה אמור להיעלם מעצמו תוך יום או יומיים. אבל אם יש לכם חלל או מורסה, הכאב עשוי לבוא ולהיעלם במקצת, אבל הוא לא ייעלם לחלוטין.

איך רופאי שיניים מטפלים בכאבי שיניים?

רופא שיניים יבצעו בדיקה וישאל על התסמינים שלכם. הם עשויים גם לבצע צילום רנטגן דנטלי כדי לראות אם יש בעיות שמתרחשות מתחת לחניכיים שלכם.

ישנם מספר טיפולי כאב שיניים זמינים. זה שמתאים לכם תלוי בחומרת המצב שלכם.

תרופה לכאבי שיניים

אנטיביוטיקה ומשככי כאבים יכולים להקל על תסמיני כאבי שיניים, אך השפעותיהם זמניות. גם אם זיהום חולף לאחר נטילת אנטיביוטיקה, הוא יחזור אלא אם תטפלו בבעיה הבסיסית.

עם זאת, בזמן שאתם ממתינים לראות את רופא השיניים שלכם, אתם יכול לקחת משככי כאבים ללא מרשם (כמו אצטמינופן ואיבופרופן) כדי להפחית כאב ורגישות.

סתימות שיניים

אם יש לכם חלל קטן – או אם חתיכה קטנה מהשן שלכם נשברה – סביר להניח שרופא השיניים שלכם ימליץ על סתימת שיניים. במהלך הליך זה, הם יסירו כל חלק פגום של השן שלכם, ולאחר מכן ימלאו את החלל עם חומר מילוי שיניים חזק.

כתרים דנטליים

חלל או שבר גדולים יותר עשויים לדרוש כתר דנטלי. "כובע" בצורת שן מתאים על כל השן שלכם, מחזק אותה ומפחית את הסיכון לנזק נוסף.

טיפול שורש

אם חיידקים מחלל או סדק פולשים למוך השיניים שלכם, תצטרכו טיפול שורש. הליך זה מסיר עצבים מודלקים, כלי דם ורקמות חיבור מתוך השן שלכם. לאחר מכן, רופא השיניים שלכם ינקה את משטחי השיניים הפנימיים, ולאחר מכן ימלא את תא המוך ותעלות השורש שלכם בחומר מילוי. ברוב המקרים, תצטרכו גם כתר כדי להגן ולחזק את השן שלכם.

עקירת שיניים

רוב רופאי השיניים מעדיפים לשמור על שיניים טבעיות כשהם יכולים. אבל לפעמים, זה לא אפשרי. אם השן שלכם ניזוקה מאוד, ייתכן שתצטרכו עקירת שן. במהלכם הליך זה, רופא השיניים שלכם יוציא בזהירות את השן מהשקע שלה וינקה כל זיהום.

אם אתם צריכים לעקור שן, דברו עם רופא השיניים שלכם לגבי אפשרויות החלפה. לאחר שהחלמת מהעקירה שלכם, הם יכולים להחליף אותה בגשר שיניים או בשתל דנטלי. הם יכולים גם לעשות לכם שן זמנית עד שתקבלו את התחליף הקבוע שלכם.

האם יש תרופות ביתיות (תרופות סבתא) לכאבי שיניים?

תרופות ביתיות יכולות להציע הקלה קלה בכאבי שיניים. אבל אם יש לכם כאב שיניים שלא חולף, תצטרכו לראות רופא שיניים לטיפול.

אם יש לכם כאב קל, יש כמה תרופות לכאב שיניים שאתם יכולים לנסות בבית:

שטיפה במי מלח

מלח הוא חומר חיטוי טבעי. שטיפה של מים מלוחים יכולה להפחית דלקת, לרפא פצעים בפה ולהציע הקלה בכאבי שיניים. מערבבים 1/2 כפית מלח לתוך 250 מ"ל מים חמים. גרגרו במשך 30 שניות, ואז תירקו את זה החוצה.

 שקיות קרח

מריחת קרח על האזור הפגוע עוזרת לכווץ כלי דם ולהפחית כאב ודלקת. אתם יכול לעטוף שקית קרח או ירקות קפואים במגבת נקייה, ולאחר מכן להחזיק אותה כנגד הלסת החיצונית שלכם במשך כ-20 דקות. חזרו מספר פעמים ביום.

האם אוכל למנוע כאבי שיניים?

רוב האנשים יכולים להימנע מכאבי שיניים ובעיות שיניים קשות עם טיפול שיניים קבוע. דאגו שמספר הטלפון של רופא השיניים שלכם זמין בקלות במקרה חירום.

הקפידו על תזונה בריאה. חיידקים משגשגים על סוכר ועמילן וזקוקים לכך על מנת לחפור דרך האמייל שבשיניים. שימו לב למה שאתם אוכלים, והיזהרו מאוכל שנדבק לשיניים ובין השיניים. צחצחו שיניים לאחר האכילה.

קבעו תוכנית טובה לניקוי השיניים שלכם כדי להסיר חלקיקי מזון. צחצחו את החניכיים כדי לעודד את בריאות החניכיים. השתמשו במברשת שיניים רכה עם משחת שיניים פלואוריד לפי המלצת הרופא.

שימוש בחוט דנטלי בין השיניים מדי יום. סילוני מים יעילים בהסרת חלקיקים כלואים, אך שימוש בחוט דנטלי בשיניים שלכם עושה עבודה יסודית יותר כאשר נעשה בזהירות.

יש לשטוף מדי יום עם מי פה אנטיספטיים כדי לעזור להיפטר מחיידקים הגורמים לפלאק ולמחלות חניכיים מוקדמות. אינספור מחקרים מראים שהיגיינת פה טובה היא הגורם העיקר למניעת עששת וכאבי שיניים.

מניעת עששת באמצעות פלואוריד. פלואוריד יעיל במניעת עששת בילדים. פלואוריד הוא יסוד טבעי ונמצא באספקת מים וירקות רבים. בדקו ותראו אם מי הברז שלכם מופלרים. אם המים שלכם אינם מופלרים, רופא השיניים שלכם יכול לרשום טבליות פלואוריד או תוספי פלואוריד לילדים מתחת לגיל 10.

קבעו ניקוי שיניים אצל רופא שיניים או שיננית לפחות פעמיים בשנה. זה עשוי לעזור במניעת ריקבון ומחלות חניכיים.

שמרו על הגשר או התותבות שלכם נקיים. רופא השיניים שלכם יכול להציע הצעות. גם אם אין לכם את כל השיניים הבוגרות המקוריות שלכם, תוכל למנוע בעיות שיניים חדשות אם תנסו את עצות המניעה האלה.

ללבוש מגן שיניים או כיסוי ראש בזמן ספורט כדי לסייע במניעת פציעה.

ואל תעשנו. עישון טבק עלול להחמיר מצבי שיניים מסוימים.

מתי עלי לפנות לרופא שיניים?

התקשרו לרופא שיניים מיד אם אתם מפתחים:

  • כאב שיניים שנמשך יותר מיומיים.
  • נפיחות בפנים או בלסת.
  • כאב בעת פתיחת הפה לרווחה.

מתי כדאי ללכת למיון לכאב שיניים?

עליכם לפנות לחדר המיון המקומי שלכם אם יש לכם:

  • נפיחות מתחת לעין או קשר בלסת.
  • כאבי שיניים בלתי נסבלים שלא משתפרים עם תרופות.
  • דימום שלא מפסיק עם לחץ מופעל.
  • חום מעל 38 מעלות צלזיוס

האם כאב שיניים יכול לעבור מעצמו?

כאבי שיניים יכולים להיעלם מעצמם במצבים מסוימים. לדוגמה, אם יש לכם חניכיים מגורות כתוצאה מנשיכת משהו קשה, סביר להניח שאי הנוחות שלכם תעבור תוך יום או יומיים. אבל כאב שיניים אמיתי – כאב שמקורו בשן עצמה – אומר בדרך כלל שיש לכם בעיה הדורשת טיפול.

אם יש לכם כאב שיניים – בין אם זה בא והולך או מתמשך – עליכם לפנות לרופא שיניים בהקדם האפשרי. טיפול מוקדם בבעיה יכול למנוע ממנה להחמיר או לגרום ליותר כאב.

איך אתם יכול לדעת איזה סוג של כאב שיניים יש לכם?

התשובה הקצרה היא שאתם לא יכול לדעת בוודאות עד שאתם פונים לרופא שיניים. אבל באופן כללי:

כאב שיניים עמום ומתמשך מסמן שיכול להיות שיש לכם שן נגועה. זה יכול להיות גם סימן שאתם חורקים שיניים כשאתם ישנים.

כאב חד ודוקר עלול לגרום לכך שיש לכם חורים או סדק בשן. לפעמים, זה אומר שיש בעיה עם סתימה או כתר קיים.

כאב חמור ופועם עלול לגרום לכך שזיהום פלש למוך השיניים שלכם.

רגישות לחום וקור יכולה להעיד על מספר דברים, כולל חורים, סדקים או מחלות חניכיים. אם הכאב חולף במהירות, זה יכול להיות ששחקתם אמייל.

 

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי