הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

סיבוכים לאחר השתלות שיניים: איך תזהו, תטפלו ותמנעו מהם

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

השתלות שיניים הן פתרון נפלא לאנשים רבים שסובלים מאובדן שיניים, אבל כמו כל פרוצדורה רפואית הן לא חפות מסיכונים. למרבה המזל, רוב הסיבוכים ניתנים למניעה או לטיפול אם מזהים אותם בזמן.

במאמר זה נסקור את הסיבוכים הנפוצים ביותר לאחר השתלות שיניים, נסביר איך לזהות אותם, וניתן עצות שימושיות כיצד למנוע או לטפל בהם בצורה הטובה ביותר. 

אם אתם שוקלים השתלות שיניים, חשוב שתהיו מודעים לסיכונים האפשריים – אבל אין צורך לדאוג יתר על המידה. עם ידע נכון, תשומת לב לסימנים ומעקב קבוע אצל רופא השיניים שלכם, רוב המקרים של סיבוכים ניתנים לטיפול בהצלחה.

כמה נפוצים סיבוכים לאחר השתלת שיניים?

על פי נתונים נרחבים, השתלות שיניים הן אחד הטיפולים המוצלחים ביותר לשיניים חסרות. שיעור ההצלחה של השתלות שיניים הוא בסביבות 95% לאחר 10 שנים. 

עם זאת, לפי מחקרים בתחום ישנם מספר סיבוכים שעלולים להתרחש לאחר ניתוח השתלת שיניים. הסיבוך השכיח ביותר הוא נסיגת חניכיים, המופיעה בכ-5% מהמקרים. סיבוכים אחרים כוללים:

  • זיהום: כאשר רקמת החניכיים סביב השתל נעשית דלקתית וצוברת חיידקים,מצב שמלווה בנפיחות ואודם. זיהום מתרחש בכ-2% מהמקרים.
  • נזק עצבי: זה יכול לגרום לכאב שיניים, חוסר תחושה או עקצוץ בשיניים, בחניכיים ובשפתיים. נזק עצבי מתרחש בפחות מ-1% מהמקרים.
  • ניקוב סינוס: זה מתרחש כאשר השתל ממוקם קרוב מדי לחלל הסינוס, מה שגורם להיווצרות חור. ניקוב סינוס מתרחש בפחות מ-1% מהמקרים.
  • כשל בשתל: זה כאשר השתל אינו מתמזג עם עצם הלסת, מה שגורם לה להתרופף או לנשור. כשל בשתל מתרחש בפחות מ-2% מהמקרים.

מה הם בדיוק הסיבוכים לאחר השתלת שיניים?

זיהום – מתרחש בדרך כלל באתר ההשתלה.

הגישה לטיפול בזיהום מותנית בחומרתו ובמיקומו. לדוגמה, זיהום חיידקי בחניכיים עשוי לחייב אנטיביוטיקה או השתלת רקמה רכה. אם הזיהום מתפשט לעצם, ייתכן שיהיה הכרחי לכרות את רקמת העצם הנגועה, מה שעלול לדרוש הסרה של השתל, ולאחר מכן השתלה הכוללת גם עצם ורקמות רכות.

נסיגת חניכיים

יכולה להתרחש במקרים מסוימים, כאשר רקמת החניכיים המקיפה את השתל מתחילה לסגת. מצב זה עלול לגרום לדלקת ואי נוחות. חיפוש הערכה בזמן מרופא שיניים הוא חיוני כדי למנוע את הצורך בהסרת שתלים.

אי מיזוג עם העצם 

במהלך השבועות הראשונים לאחר ניתוח השתלת שיניים,  השתל הדנטלי עובר אוסאואינטגרציה, תהליך מרכזי שבו הוא מתמזג ומשתלב עם עצם הלסת. שלב זה, קריטי להצלחת השתל בטווח הארוך, נמשך בדרך כלל מספר חודשים.

פגיעה בעצב הלסת

מדי פעם, מנתח שיניים עלול להציב שתל דנטלי בשוגג קרוב מדי לעצב, וכתוצאה מכך לבעיות פוטנציאליות כמו חוסר תחושה, עקצוץ וכאב. בעוד שתסמינים לטווח קצר שכיחים יותר בניתוח השתלות שיניים, אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמינים מתמשכים לאורך זמן.

תשומת לב מיידית היא הכרחית לכל בעיה הקשורה לעצבים או רקמות. פגיעה בעצב הלסת התחתון (IAN) בלסת התחתונה יכולה להוות משמעותית פוטנציאלית. אינדיקציות לפציעת IAN עשויות לכלול חוסר תחושה מתמשך בצד השתל, כולל השפה התחתונה והסנטר, כאב מתמשך או אי נוחות, כמו גם תחושות עקצוץ, דגדוג או צריבה בחניכיים ובעור.

בתדירות נמוכה יותר, ניתוח השתלות שיניים  עלול להוביל לבעיות לא שכיחות, כולל סיבוכים בסינוסים ונזקים לשתל הדנטלי עצמו.

בעיות בסינוסים

שתלים דנטליים בלסת העליונה עשויים להתרחב לתוך חללי הסינוסים, ולהוביל לדלקת סינוס, מצב המכונה סינוסיטיס. תסמינים אפשריים של סינוסיטיס כוללים כאב, רגישות ונפיחות סביב הלחיים, העיניים והמצח; ריר אף ירוק או צהוב; אף סתום; חוש ריח מופחת; כאבי ראש בסינוסים; כאב שיניים; ריח רע מהפה; וטמפרטורה מוגברת.

נזק לשיניים טבעיות 

אנשים מסוימים עלולים להפעיל כוח מופרז על שתלים דנטליים שלא במתכוון, לעתים קרובות ללא מודעות. לדוגמה, אנשים ששוחקים או מהדקים שיניים במהלך השינה (ברוקסיזם) עלולים מבלי לדעת את השתלים שלהם ללחץ מופרז. 

אלה הנוטים להתנהגות זו עשויים לשקול להשתמש במגן פה כדי להפחית את הסיכון לנזק לא רק לשתל אלא גם לשיניים הטבעיות שלהם.

מהם גורמי הסיכון לסיבוכים לאחר השתלה?

השתלת שיניים היא טיפול פופולרי ויעיל לשיניים חסרות. עם זאת, כמו כל ניתוח, ישנם כמה סיכונים הקשורים בהליכי השתלת שיניים.

להלן כמה מגורמי הסיכון העיקריים לכישלון השתלות שיניים:

  • עישון: עישון הוא גורם סיכון מרכזי לכישלון השתלות שיניים. עישון עלול לפגוע בזרימת הדם לחניכיים ולעצם הלסת, מה שיכול למנוע ריפוי תקין ואסאואינטגרציה (התהליך שבו השתל מתמזג עם עצם הלסת).
  • היגיינת פה לקויה: היגיינת פה לקויה עלולה להוביל לפרי-אימפלנטיטיס, זיהום של רקמת החניכיים סביב השתל הדנטלי. פרי-אימפלנטיטיס עלולה לפגוע בעצם וברקמות הרכות סביב השתל, מה שעלול להוביל לכשל בשתל.
  • ברוקסיזם כבד: ברוקסיזם הוא הרגל של חריקת שיניים או הידוק. ברוקסיזם כבד עלול להפעיל כוח מופרז על השתל הדנטלי, מה שעלול להוביל לאובדן עצם ולכשל בשתל.
  • אובדן עצם: למטופלים עם צפיפות עצם או איכות לא מספקת, ייתכן שאין מספיק עצם כדי לתמוך בשתל הדנטלי. זה יכול להוביל לכשל בשתל, במיוחד אם השתל ממוקם באזור עם תמיכת עצם מוגבלת.
  • סוכרת: סוכרת עלולה לפגוע בריפוי ולהקשות על הגוף להילחם בזיהום. זה יכול להגביר את הסיכון לכשל בהשתלות שיניים.
  • תרופות מסוימות: תרופות מסוימות, כגון קורטיקוסטרואידים וביספוספונטים, עלולות להפריע לריפוי העצם ולהגביר את הסיכון לכשל של השתלות שיניים.
  • מצבים רפואיים בסיסיים: חולים עם מצבים רפואיים בסיסיים מסוימים, כגון מחלות אוטואימוניות או יתר לחץ דם בלתי נשלט, עשויים להיות בסיכון מוגבר לכשל של השתלת שיניים.

סיבוכים שעלולים להיווצר לטווח ארוך

פרי-אימפלנטיטיס היא סיבוך שכיח יחסית של השתלות שיניים, זה שכיח יותר אצל אנשים שיש להם היגיינת פה לקויה, מעשנים או שיש להם מצבים רפואיים מסוימים, כגון סוכרת.

פרי-אימפלנטיטיס, סוג של מחלת חניכיים, מוביל להידרדרות של העצם התומכת בשתל ונובעת מדלקת כרונית במקום ההשתלה.

תסמינים של פרי-אימפלנטיטיס כוללים:

  • אדמומיות, נפיחות ודימום של החניכיים סביב השתל
  • כאב או רגישות בחניכיים סביב השתל
  • מוגלה או הפרשות מסביב לשתל
  • נסיגת חניכיים, העלולה לחשוף את עמוד המתכת של השתל
  • התרופפות השתל

אם אתם חווים אחד מהתסמינים הללו, חשוב לפנות מיד לרופא השיניים שלכם. אבחון וטיפול מוקדם של פרי-אימפלנטיטיס יכולים לסייע במניעת כשל בשתל.

מה ניתן לעשות על מנת לצמצם את הסיכוי לסיבוכים?

הבטחת הצלחת השתלת שיניים תלויה בהקפדה על ההנחיות לאחר הניתוח שניתן על ידי המנתח.

לאחר ניתוח השתלות שיניים, מומלץ להימנע מצריכת מזון ושתייה חמים תוך כדי אפקט ההרדמה וחוסר תחושה, ולבחור במקום דיאטת מזון רך למשך מספר ימים לפחות.

בדומה לטיפול המוענק לשיניים טבעיות, ניקוי קבוע של השתל והרקמות שמסביב הוא חיוני. לאחר שהחניכיים החלימו, אנשים צריכים לעסוק בחוט דנטלי יומיומי ולהשתמש במברשות בין שיניות כדי להגיע לאזורים מאתגרים יותר.

בדיקות שיניים סדירות, כולל תורים לניקוי מתחת לקו החניכיים, חיוניות לשמירה על בריאות השתל.

למי שמעשן, מומלץ לשקול הפסקה, שכן הדבר יכול להפחית את הסיכון לסיבוכים הנובעים מניתוח השתלות שיניים .

איך לטפל בסיבוכים – מתי תפנו לרופא?

לאחר ניתוח השתלות שיניים, רופא שיניים עשוי לרשום אנטיביוטיקה כאמצעי זהירות מפני זיהום. ניתן להמליץ גם על משככי כאבים ללא מרשם או מרשם כדי להקל על אי נוחות כלשהי.

תסמינים תקינים לאחר הניתוח, כגון נפיחות או חבורות, חולפים בדרך כלל תוך מספר ימים. עם זאת, אם הכאב והנפיחות נמשכים מעבר לשבוע, מומלץ לקבוע פגישת המשך לרופא שיניים.

שלב הריפוי הראשוני נמשך מספר שבועות, בעוד שאוסאואינטגרציה מלאה עשויה להימשך על פני מספר חודשים. אם שתלים דנטליים מפגינים תנועה קלה או אי נוחות מתמשכת לאחר מספר שבועות, פנייה לטיפול רפואי חיונית. התערבות בזמן חיונית למניעת סיבוכים אפשריים.

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי