הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

תופעות לוואי של השתלת עצם בחניכיים

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

השתלת עצם בחניכיים היא טיפול נפוץ לשיקום עצם הלסת לאחר אובדן שיניים. עם זאת, כמו בכל ניתוח, גם בהשתלת עצם בחניכיים קיימות תופעות לוואי אפשריות. 

מאמר זה יתמקד בסקירה של הסיבוכים ותופעות הלוואי העלולות להופיע לאחר השתלת עצם בחניכיים. 

נדון בשכיחות של תופעות הלוואי, בדרכי הטיפול וההתמודדות איתן, ובאמצעי המניעה הקיימים.

הבנת תופעות הלוואי האפשריות חשובה הן לרופאים והן למטופלים השוקלים השתלת עצם, על מנת להביא לתוצאות מיטביות של הטיפול.

האם יתכן שהשתלת עצם תתנתק ממקומה?

אמנם נדיר ששתל עצם נעקר לגמרי, אך קיימת סבירות שחלקיקים קטנים או שברים של חומר השתל ייעקרו. 

מקרים של נשורת שתל שכיחים יותר בתרחישים שבהם אזורים נרחבים מכוסים בחומר שתל או כאשר אתגרים ביציבות מעכבים מיקום שתל עצם אופטימלי. 

גורמים התורמים לנשורת השתל כוללים לחץ מוגזם, טראומה לאתר הניתוח או תנועה לא מכוונת של חומר השתל לפני שילובו המלא עם רקמת העצם שמסביב.

אם כמות מינימלית של חומר השתלה תתנתק ממקומה. ייתכן שזה לא יפגע משמעותית בהצלחתה הכוללת של השתלת העצם. 

עם זאת, במקרים בהם חלק ניכר מחומר השתל נעקר או אם יש תנועה ניכרת, הדבר עלול לסכן את תהליך הריפוי. טיפול במצבים כאלה עשוי לחייב התערבויות נוספות כדי להגן על השתל שנותר.

כדי להקטין את הסיכון לעקירת חומר השתלת עצם, מומלץ להשתמש ברשת השתלה, ויש לנקוט זהירות כדי להימנע מהפעלת לחץ מופרז על אתר הניתוח.

דליפת השתלת עצם בשיניים

דליפה לאחר הליך השתלת עצם דנטלית עשויה להתבטא בנוזל שקוף או מעט צהוב, המלווה בדימום קל או נזילות ממקום הניתוח בימים הראשונים שלאחר הניתוח. 

עם זאת, הסלמה בולטת בנוזל או בניקוז, נוכחות של ריח או טעם מסריח, או ביטוי של הפרשה סמיכה או דמוית מוגלה יכולים להעיד על זיהום פוטנציאלי או סיבוכים אחרים.

בכל מקרה של דליפה או ניקוז ממקום הניתוח לאחר הליך השתלת עצם בשיניים, הכרחי ליצור קשר מיידי עם מנתח הפה. התרחשויות כאלה עלולות לאותת על סיבוכים, כולל זיהום או עקירה של חומר השתל.

לאחר התייעצות, רופא הפה עשוי להמליץ על אמצעים טיפוליים נוספים או לרשום אנטיביוטיקה כדי לטפל בבעיה שזוהתה. הקפדה על הנחיות לאחר הניתוח ושמירה על ניקיון ויובש במקום הניתוח הם צעדים חיוניים במניעת סיבוכים, במיוחד זיהומים.

השתלת עצם ודימום דנטלי

לאחר הליך השתלת עצם בשיניים, הכרוך בחתך ניתוחי בחניכיים וברקמת העצם הבסיסית, נפוץ דימום לתקופה שנע בין 24 ל-48 שעות. מידת הדימום מותנית בהיקף הפרוצדורלי ובתגובה האישית של המטופל לניתוח.

כדי לנהל ביעילות דימום לאחר הניתוח לאחר השתלת עצם דנטלית, מומלץ לבצע את השלבים הבאים:

  1. הפעילו לחץ: לנגוס בעדינות על גזה סטרילית או מטלית נקייה, תוך הפעלת לחץ על האזור המדמם. לחץ זה צריך להישמר במשך 30 דקות עד שעה, כאשר המטופל נמנע מלירוק או שטיפה במהלך תקופה זו.
  2. קומפרס קר: חבילות קרח, הנמרחות חיצונית על האזור הפגוע למשך 10 עד 20 דקות, יכולות לעזור להפחית נפיחות ולהקל על הכאב.
  3. הגבלת פעילות: מומלץ למטופלים להימנע מפעילויות מאומצות, להתכופף או להרים חפצים כבדים במשך 24 עד 48 השעות הראשונות שלאחר ההליך. אמצעי זהירות כאלה מונעים לחץ מופרז על אתר הניתוח, ומצמצמים את הסיכון לדימום מוגזם.
  4. הקפדה על תרופות: חובה למטופלים לעקוב אחר התרופות שנקבעו, כולל משככי כאבים או אנטיביוטיקה, לפי הנחיות המנתח. דבקות זו חיונית במניעת זיהומים.

אם הדימום נמשך מעבר ל-48 השעות הראשונות או אם הוא מלווה בכאבים או נפיחות עזים, מומלץ למטופלים ליצור קשר מיידי עם מנתח הפה שלהם. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבויות נוספות כגון הנחת תפרים משלימים או מריחת חבישה תרופתית כדי לשלוט ביעילות בדימום.

אתגרים עם ריפוי השתלת עצם שיניים

אם מטופל יבחין כי השתלת עצם השיניים אינה מתקדמת כצפוי, יש צורך בתקשורת מהירה עם מנתח הפה. ריפוי מאוחר או לא מספיק יכול לנבוע מגורמים שונים, כולל זיהום, אספקת דם לא מספקת למקום או הפסקות בטיפול לאחר הניתוח.

לאחר פנייה, יערוך כירורג הפה בדיקה מקיפה לאיתור שורש הסיבה ולגבש אסטרטגיית טיפול מתאימה. זה עשוי לכלול הליכים משלימים כדי לשפר את זרימת הדם לאזור או הסרה של כל רקמה נגועה או נמקית.

במקרים בהם האינטגרציה בין השתלת העצם הדנטלית לבין העצם הסובבת אינה מצליחה, המחייבת הסרה, הרופא עשוי להציע טיפולים חלופיים כגון השתלת עצם מסוג אחר או השתלת שיניים.

כדי להקל על סיבוכים הקשורים לריפוי השתלת עצם דנטלית, הקפדה על הנחיות טיפול לאחר הניתוח הניתנות על ידי רופא השיניים או מנתח הפה היא חיונית. 

זה עשוי להיות כרוך בהימנעות מעישון או שימוש במוצרי טבק, שמירה על נוהלי היגיינת פה ללא דופי, והימנעות מצריכת מזון קשה שעלול להסעיר את מקום הניתוח.

יציבות השתלת עצם שיניים

בשלבים הראשונים של תהליך הריפוי, לפני שילוב מלא עם רקמת העצם שמסביב, קיימת אפשרות של עקירה ספונטניות של השתלת עצם דנטלית, במיוחד כאשר היא נתונה לטראומה או גורמים משפיעים אחרים. 

עם זאת, ברגע שממוקם נכון ומאפשר להשתלב עם רקמת העצם הסמוכה, הסבירות שתזוזת השתלת עצם דנטלית פוחתת משמעותית. 

היבט מכריע בתהליך כרוך בהיווצרות עצם חדשה סביב השתל, וצמיחתה בהדרגה לתוך השתל ומחליפה אותו, וכתוצאה מכך ביסוס בסיס יציב ומתמשך.

הצלחת השתלת עצם דנטלית תלויה ביצירה יעילה של רקמת עצם חדשה. כתוצאה מכך, יש להקפיד על טיפול קפדני בימים הראשונים שלאחר הניתוח על מנת למנוע כל תזוזה בשוגג או עקירה של השתל. 

תקשורת מיידית עם מנתח הפה היא הכרחית אם מתעוררים תסמינים כגון כאב, נפיחות או אינדיקציות אחרות, המצביעות על תנועת השתל אפשרי. מנתח הפה יכול להעריך את המצב ולהמליץ על אמצעים מתאימים, העלולים לכלול הדמיה נוספת או התערבות כירורגית כדי למקם מחדש את השתל ולהבטיח תוצאות מיטביות.

השתלת עצם דנטלית חשופה: טיפול בסיכונים וטיפול

החשיפה של השתלת עצם דנטלית מגבירה את הרגישות לזיהום ומהווה מכשול פוטנציאלי למסלול הריפוי הטבעי. עם זיהוי סימני חשיפה לשתל, יש חשיבות עליונה לתקשורת מיידית עם מנתח הפה. 

הערכה מקיפה על ידי מנתח הפה תיערך על מנת לברר את מידת וחומרת החשיפה, המנחה את גיבוש תכנית טיפול מתאימה.

ההתערבות הראשונית כרוכה בכיסוי השתל החשוף, תהליך המקל על ידי שימוש בממברנה או בחומרים אחרים כדי לשמור עליו ולטפח ריפוי מיטבי. 

במקרים של חשיפה חמורה, ייתכן שיהיה צורך להסיר את השתל החשוף, בליווי הליכים נוספים שמטרתם להקל על ריפוי ושיקום רקמת העצם. זה כרוך בניקוי וחיטוי קפדניים של האזור החשוף, יחד עם מרשם אנטיביוטיקה כדי להפחית את הסיכון לזיהומים נוספים.

לאחר ניתוח השתלת עצם, טיפול קפדני הכרחי כדי למנוע סיבוכים כגון חשיפה להשתלה. הקפדה על הוראות המנתח והשתתפות בביקורי מעקב מתוכננים הם מרכיבים מכריעים בגישה יזומה לניטור ותמיכה בתהליך הריפוי.

מחקרים מציגים כי מטופלים בני 40 ומעלה, מעשנים, אלו עם היסטוריה של דלקת חניכיים ואנשים עם מרווחי שיניים מרובים – עומדים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים לאחר ניתוח בהשוואה לעמיתיהם מתחת לגיל 40, לא מעשנים, ללא היסטוריה. של דלקת חניכיים, ומתמודדים עם מצבי קשת חופשית.

 הבנת גורמי הסיכון הללו חיונית עבור טיפול וניטור מותאם לאחר ניתוח.

אובדן השתלת עצם בשיניים: סיבות ושיקולים

כשל בהשתלה או אובדן בהשתלת עצם שיניים יכולים לנבוע מגורמים שונים, הכוללים זיהום, ריפוי לא מיטבי, אספקת דם לא מספקת למקום ההשתלה או טראומה לאזור המטופל. במקרים של אובדן השתל, החלל המיועד, המיועד לתפוס על ידי השתל, עשוי להתמלא ברקמה רכה.

אינדיקציות לאובדן השתל עשויות להתבטא כ:

  1. כאב או אי נוחות במקום ההשתלה.
  2. נפיחות או אדמומיות.
  3. מוגלה או הפרשה מאתר ההשתלה.
  4. נסיגת עצם או חניכיים נצפית באתר ההשתלה.

כדי למנוע אובדן שתל, הקפדה על הוראות טיפול נאותות לאחר הניתוח היא דבר חשוב ביותר. 

טיפול באובדן השתל כרוך בהתאמת הטיפול לחומרת הבעיה ולגורמים הבסיסיים שלה. במצבים מסוימים, הליכי השתלה נוספים עשויים להיחשב נחוצים כדי לשחזר רקמת עצם שאבדה ולייעל את הסיכויים לאינטגרציה מוצלחת של השתל.

כישלון השתלת עצם

השתלות עצם דנטליות יכולות, אם כי לעיתים רחוקות, לחוות כישלון. הצלחת השתלת עצם דנטלית תלויה בגורמים שונים, וכישלון עלול להתרחש עקב סיבות כמו טכניקה כירורגית לקויה או טיפול לא הולם לאחר הניתוח.

אמצעים חיוניים להפחתת הסיכון לכשל בהשתלת עצם שיניים כוללים ייצוב מיידי של ההשתלה לאחר הניתוח כדי למנוע כל תנועה או עקירה בשוגג. 

שמירה על נוהלי היגיינת פה קפדניים היא הכרחית כדי למנוע זיהומים, ומומלצת הימנעות מעישון למשך זמן מוגדר כדי לתמוך בתהליך הריפוי ולהפחית את הסבירות לכשל בשתל.

ההקפדה על הנחיות הטיפול לאחר הניתוח הניתנות על ידי מנתח הפה היא מכרעת. אי מילוי הוראות אלה עלול להעלות את הסיכון לסיבוכים ולתרום לכשל בשתל. 

המטופלים נקראים בחום לציית בקפדנות להנחיות המנתח שלהם כדי להבטיח ריפוי מיטבי ולמזער את הפוטנציאל לסיבוכים. אם מתעוררת אי נוחות או כאב, מומלצת תקשורת מהירה עם מנתח הפה לצורך הערכה והתערבות בזמן.

מדוע נכשלות השתלות עצם בחניכיים?

להשתלות עצם דנטליות יש בדרך כלל אחוזי הצלחה גבוהים, אך מספר גורמים יכולים לתרום לכישלון אם לא יישמר טיפול נאות לפני ואחרי הניתוח. הכרה בגורמים אלו חיונית למטופלים לנקוט באמצעים יזומים ולשפר את הסבירות לתוצאה מוצלחת.

גורמים מרכזיים התורמים לכשל בהשתלת עצם שיניים כוללים:

  1. תנועה מיידית או לחץ: שיבוש תהליך הריפוי עקב תנועה או לחץ על השתל מיד לאחר הניתוח עלול להוביל לכשל בשתל.
  2. היגיינת פה לקויה: היגיינת פה לא מספקת מגבירה את הסיכון לזיהום באתר ההשתלה, ועלולה להפריע לתהליך הריפוי.
  3. אספקת דם מופחתת: אספקת דם לא מספקת לאתר ההשתלה עלולה לעכב את הצמיחה והשילוב של רקמת עצם חדשה עם חומר ההשתלה.
  4. אי ציות להנחיות לאחר הניתוח: אי ציות להוראות הטיפול לאחר הניתוח של מנתח הפה מגביר את הסיכון לסיבוכים ולכשל בשתל.
  5. מצבים בריאותיים מערכתיים: מצבים כגון סוכרת, סרטן והפרעות אוטואימוניות עלולים להגביר את הסיכון לכשל בשתל.
  6. חומר שתל באיכות ירודה: השימוש בחומר שתל שאינו מתאים למטרה המיועדת יכול לתרום לכישלון.

במקרים של כשל בהשתלת עצם שיניים, ייתכן שיהיה צורך בהליכים מתקינים, כגון הסרת חומר ההשתלה שנכשל וביצוע הליך השתלה נוסף או המשך השתלת שיניים ללא השתלה.

כדי לייעל את הצלחת השתלת עצם דנטלית, על המטופלים לדבוק בקפידה להוראות המנתח שלהם לפני ואחרי הניתוח. הדבר כולל הימנעות מתנועה או לחץ על השתל, שמירה על היגיינת פה ללא דופי והימנעות מעישון. 

אמצעים יזומים כאלה תורמים לריפוי מיטבי ומגדילים את הסבירות לתוצאה חיובית מהליך השתלת עצם שיניים.

האם שתל עצם יכול להידחות על ידי הגוף?

אמנם נדיר שהשתלת עצם דנטלית נדחתה על הסף, מכיוון שחומר ההשתלה המשמש ברפואת שיניים מעובד ומעוקר בדרך כלל כדי לחסל תאים חיים שעלולים לעורר תגובה חיסונית, מקרים של זיהוי של חומרי השתלה כזרים עלולים להוביל לתגובה חיסונית מוגזמת, וכתוצאה מכך דחיית השתל. 

חומר ההשתלה מורכב בעיקר ממבנה דמוי פיגום שנועד לתמוך בצמיחת רקמת עצם חדשה מתאי המטופל.

חשוב להבחין בין דחיית השתל לבין אי שילוב השתל עם רקמת העצם שמסביב, שעלול להתרחש עקב גורמים כמו זיהום, אספקת דם לא מספקת או טיפול לא הולם לאחר הניתוח. 

אם מטופל חווה כאב מתמשך או אי נוחות, מומלצת תקשורת מהירה עם המנתח לצורך הערכה. המנתח יכול לקבוע את דרך הפעולה המתאימה, אשר עשויה להיות כרוכה בהליכים נוספים לשיפור אספקת הדם לאזור או הסרה של כל רקמה נגועה או נמקית.

זיהוי סימנים של השתלת עצם דנטלית כושלת

השתלת עצם דנטלית עלולה להיתקל באתגרים אם היא לא מצליחה להשתלב בצורה חלקה עם עצם המכתשית הקיימת. אינדיקטורים להשתלת עצם דנטלית כושלת כוללים:

  1. אודם או דלקת: ביטוי של אדמומיות או דלקת באתר ההשתלה, המעיד על זיהום פוטנציאלי.
  2. כאב מתמשך: כאב מתמשך במקום ההשתלה שאינו מגיב למשככי כאבים ללא מרשם.
  3. נפיחות: נפיחות מתמשכת והולכת במקום ההשתלה.
  4. חומר שתל חשוף: חומר שתל גלוי עשוי לרמז על אינטגרציה לא מספקת עם רקמת העצם שמסביב.
  5. פתיחת פה מוגבלת: נפיחות וכאב הגורמים להגבלת פתיחת הפה, המשפיעים על הלעיסה והדיבור.
  6. התרופפות השתל או התותבת: סימנים של חוסר יציבות של שתל או תותב.
  7. היעדר צמיחת עצם בצילום רנטגן: היעדר צמיחת עצם נצפית בצילום רנטגן לאחר פרק זמן ניכר.

השתלת עצם לאחר השתלת שיניים, ערנות לסימנים ותסמינים אלו היא מעל הכל. זיהוי מוקדם של כשל בשתל מקל על התערבות בזמן, ומונע סיבוכים אפשריים. 

בנוכחות כל אחד מהאינדיקטורים הללו, מומלץ ליצור קשר מהיר עם מנתח הפה. המנתח יכול לערוך הערכה, לקבוע אם יש צורך בטיפול נוסף כדי לתקן את הבעיה ולייעל את הסיכויים לתוצאה מוצלחת.

מה קורה כששתל נכשל?

כאשר השתלת עצם דנטלית נכשלת, הדבר מצריך התייעצות מהירה עם כירורג פה כדי לקבוע אפשרויות טיפול מתאימות, המותאמות לגורם ולחומרת הכשל. התערבויות פוטנציאליות עשויות לכלול השתלת עצם נוספת, הסרה או החלפה של שתלים, טיפול אנטיביוטי או פרוצדורות כירורגיות אחרות.

מספר סיבות יכולות לתרום לכישלון של השתלת עצם דנטלית, כולל זיהום, אספקת דם לא מספקת, ספיגה מוקדמת של חומר ההשתלה או זמן ריפוי לא מספיק. התוצאות של השתלת עצם דנטלית כושלת עשויות לכלול:

  1. אי יציבות השתל: אובדן תמיכה בשתל, וכתוצאה מכך התרופפות ופוטנציאל עקירה.
  2. חשיפה לחומר השתלה: חומר שתל חשוף מגביר את הסיכון להצטברות חיידקים, ומגביר את הסבירות לזיהום.
  3. החלמה מאוחרת: היעדר תחליף רקמת עצם טבעית לחומר השתל עלול להוביל לעיכוב בריפוי.
  4. אי יציבות חומר ההשתלה: חוסר היציבות של חומר ההשתלה עשויה להניע את ספיגתו בגוף, ולגרום לסיבוכים להליכי שיניים הבאים.

הגילוי והטיפול בזמן של השתלת עצם כושלת הם מכריעים במניעת סיבוכים נוספים וטיפוח ריפוי מיטבי. התערבות מוקדמת מאפשרת חקירה של אמצעי תיקון מתאימים כדי לשפר את הסיכויים לתוצאה מוצלחת.

האם אפשר להוציא שתל עצם החוצה?

כן, ניתן להסיר השתלות עצם דנטליות, אך התהליך עשוי להיות מורכב ולעתים קרובות דורש ניתוח. ההחלטה להסיר השתלת עצם דנטלית מושפעת בדרך כלל מסיבוכים או שינויים בצרכי השיניים של המטופל.

תהליך ההסרה כולל הערכה מדוקדקת של מצב המטופל על ידי רופא שיניים או כירורג פה. בהתאם לנסיבות, ההסרה עשויה להיות כרוכה בהחלפת השתל בחדש או פשוט הסרת השתל הקיים. 

השתלות אוטומטיות, המורכבות מעצם הנלקחת מגופו של המטופל עצמו, הן לרוב מאתגרות להסרה מכיוון שהן נוטות להשתלב עם רקמת העצם שמסביב. לעומת זאת, שתלים העשויים מחומר עצם סינתטי או גופה עשויות להיות קלות יותר להסרה.

אם אתם שוקלים להסיר השתלת עצם דנטלית, חיוני להתייעץ עם רופא שיניים שיוכל להעריך את מצבכם הספציפי, להדריך אתכם בתהליך ולספק טיפול מתאים. זה מבטיח שההסרה תתבצע בדיוק, תוך התחשבות בגורמים הייחודיים הקשורים לבריאות השיניים שלכם.

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי