הצטרפות לאתר ייעוץ עם רופא
מבוסס עובדות
תוכן מבוסס עובדות

התוכן בפורטל שן מבוסס על ראיות מדעיות ומחקרים, שנכתבו על ידי גורמים מוכרים על ידי קהילת רפואת השיניים העולמית.

מקורות מידע

ניקוי אבנית בשיניים: המלצות לפני ואחרי הטיפול, מחיר

ד
ישראל רובין
סקירה רפואית ע”י ד"ר מאור אידלמן
נערך ע”י ישראל רובין

אבנית בשיניים? כאן תמצאו הכל על הטיפול החשוב הזה!

האבנית היא בעיה נפוצה שגורמת לכאבים, דלקות ועששת. במאמר המקיף הזה נסביר מהי אבנית, איך היא נוצרת ומהן ההשלכות שלה. נתמקד בחשיבות של ניקוי אבנית תקופתי אצל רופא השיניים וניתן טיפים שימושיים לפני ואחרי הטיפול.

אל תחכו שהבעיה תחמיר – מנעו אבנית כבר היום! קראו על האפשרויות הטיפוליות ומחירים הוגנים אצלנו. שיניים בריאות מתחילות במניעה – תשמרו על החיוך שלכם!

מה זה אבנית?

אבנית, הידועה גם בשם אבנית שיניים, היא תוצאה של רובד שיניים מוקשה שיכול להתפתח על השיניים שלכם, להקיף אזורים מעל ומתחת לקו החניכיים שלכם. רובד הוא תופעה שכיחה בפה של כולם, אך הוא מתמצק לאבן שן אם אינו מסולק ביעילות באמצעות נוהלי היגיינת פה נאותים.

בניגוד לפלאק, לא ניתן להסיר את האבנית באמצעות צחצוח רגיל וחוט דנטלי בלבד. הסרת אבנית מחייבת מומחיות של רופאי שיניים או שיננית במהלך הליך ניקוי שיניים מקצועי. ישנם דרכים ביתיות להסרת אבנית אך הן יעילות הרבה פחות מאשר ניקוי מקצועי.

ממה עשויה אבנית?

אבנית כוללת בעיקר חיידקים מתים שעברו מינרליזציה, בשילוב עם חלק קטן של חלבונים מינרליים שמקורם ברוק שלכם. ליתר דיוק, אבנית מורכבת מהמינרלים הבאים:

  • סידן פוספט.
  • סידן פחמתי.
  • מגנזיום פוספט.

מהם התסמינים של אבנית בשיניים?

הימצאות אבנית על השיניים יכולה להתבטא בתסמינים שונים בולטים. אם אתם מתחילים לפתח אבנית, אתם עשויים להבחין ב:

  • שינוי צבע: כתמים צהובים, חומים או שחורים על השיניים.
  • ריח רע מהפה: מלווה לעתים קרובות בהליטוזיס, או ריח רע מהפה מתמשך.
  • דלקת חניכיים: סימנים של דלקת חניכיים עשויים לכלול אדמומיות, נפיחות או דימום של החניכיים.
  • ציפוי קשיח: היווצרות של ציפוי קשיח דמוי קרום על השיניים שלכם.

תסמינים אלו מעידים על הצורך בטיפול שיניים מיידי להסרת אבנית ולשמירה על בריאות הפה.

האם אבנית מריחה רע?

אכן, אבנית לעיתים קרובות פולטת ריח לא נעים. בנוסף, זה יכול להוביל להיווצרות כיסים קטנים ברווחים שבין השיניים והחניכיים. כיסים אלה יכולים להפוך למלכודות עבור חיידקים וחלקיקי מזון, מה שגורם לבעיות כמו ריח רע מהפה או טעם לא נעים בפה. טיפול שיניים נכון ובדיקות סדירות יכולים לעזור לטפל ולמנוע חששות אלה הקשורים להצטברות אבנית.

מה גורם אבנית בפה?

היווצרות אבנית היא בדרך כלל תוצאה של הרגלי היגיינת פה לקויים. כאשר הרובד אינו מוסר באופן קבוע מהשיניים באמצעות צחצוח, שימוש בחוט דנטלי וטיפול שיניים מתאים, הוא עלול להתמצק לאבן שן. שגרה עקבית ויסודית של היגיינת הפה חיונית במניעת הצטברות אבנית ושמירה על בריאות שיניים טובה.

כיצד אבנית משפיעה על השיניים והחניכיים?

אבנית יכולה להוביל לבעיות בריאות פה שונות. הצטברות אבנית עלולה לגרות את החניכיים, לגרום לדלקת ואם לא מטופלת, עלולה להתקדם לפריודונטיטיס, מחלת חניכיים חמורה יותר שעלולה לפגוע במבנים התומכים של השיניים. בנוסף, אבנית יכולה לגרום לשיניים להיראות דהוי ולתרום לריח רע מהפה. 

מחקרים הראו שאבנית, כמקלט להצטברות פלאק, תורמת לפריודונטיטיס  (מחלת חניכיים) ומהווה גורם משני להתפחות המחלה. זיהוי והסרה של אבנית היא חיונית לטיפול יעיל בחניכיים..

מהם הסיבוכים של אבנית בשיניים?

אי הסרת אבנית מהשיניים מגבירה משמעותית את הסבירות לחוות בעיות שיניים שונות, כולל:

  1. דלקת חניכיים או מחלת חניכיים: הצטברות אבנית יכולה להוביל לדלקת וזיהום של החניכיים, וכתוצאה לצורות חמורות יותר של מחלת חניכיים (פריודונטיטיס).
  2. נסיגת חניכיים: אבנית יכולה לתרום לנסיגת חניכיים, שבה רקמת החניכיים מתרחקת מהשיניים, חושפת את שורשי השיניים והופכת אותם לרגישים יותר וחשופים לריקבון.
  3. עששת: הצטברות אבנית יכולה גם ליצור סביבה נוחה להיווצרות עששת, שכן היא מספקת מקלט לחיידקים מזיקים לשגשג ולשחוק את אמייל השן.

טיפול שיניים קבוע, כולל ניקוי מקצועי להסרת אבנית, חיוני למניעת בעיות שיניים אלו ולשמירה על בריאות הפה.

ניקוי אבנית: טיפים לעשה זאת בעצמך

קיימות שיטות טבעיות רבות להעלמת הצטברות פלאק, מה שעלול להוביל בסופו של דבר להיווצרות אבנית. רוב הטכניקות הללו כוללות שימוש בחפצי בית נפוצים. עם זאת, ראוי לציין שתרופות טבעיות אלו עשויות להיות לא הנעימות ביותר מבחינת הטעם.

חומץ לבן ומים:

לחומץ לבן יש טעם חזק שאולי לא ימצא חן בעיני כולם, אבל תכונותיו האנטיבקטריאליות יכולות לסייע במניעת רובד ואבנית. ליצירת תמיסה, שלבו שתי כפיות חומץ לבן וחצי כפית מלח בכוס מים קטנה. מערבבים את התערובת והשתמשו בה כדי לשטוף את הפה, באופן אידיאלי עד פעמיים ביום.

אבקת סודה לשתייה:

סודה לשתייה יכולה לתרום לשיניים לבנות יותר תוך נטרול חומצה. מותגי משחות שיניים מסוימים משלבים סודה לשתייה כחומר שוחק עדין להסרת רובד מהשיניים. כדי ליצור משחה, ערבבו כמה טיפות מים עם חצי כפית סודה לשתייה. מרחו את המשחה על השיניים באמצעות מברשת השיניים, צחצחו בעדינות למשך דקה, ולאחר מכן שטפו היטב במים.

אלוורה:

אלוורה, שיח רב תכליתי עם יתרונות בריאותיים רבים, יכול גם להועיל לבריאות השיניים שלכם. ערבבו כפית ג'ל אלוורה עם ארבע כפיות גליצרין (מרכיב משחת שיניים נפוץ), חמש כפות סודה לשתייה, טיפת שמן אתרי לימון וכוס מים. לאחר ערבוב, השתמש ברקיחה זו כדי לנקות את השיניים שלכם בהדרגה, תוך הסרת רובד ואבנית ביעילות לאורך זמן.

דרכים למנוע הצטברות אבנית

כדי למנוע בעיות כמו עששת ומחלות חניכיים ולסכל היווצרות אבנית בשיניים, מומלץ מאוד לאמץ את השיטות הבאות:

צחצוח רגיל: צחצחו שיניים לפחות פעמיים עד שלוש ביום באמצעות מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים פלואוריד. 

שימוש בחוט דנטלי יומי: שימוש בחוט דנטלי בין השיניים פעם ביום. אתם יכולים להשתמש בחוט דנטלי מסורתי או מברשות בין שיניים המיועדות להתאים בין השיניים שלכם. התייעצו עם רופא השיניים או השיננית שלכם לקבלת המלצות למוצרים המותאמים לצרכים שלכם.

שטיפת פה: שלבו בשגרה שלכם מי פה ללא אלכוהול, אנטיבקטריאלי, ושטפו איתה פעמיים ביום. זה עוזר לחסל את חיידקי הפה האחראים להצטברות רובד ואבנית.

הימנעות מטבק: הימנעו מעישון ומוצרי טבק אחרים.

בדיקות שיניים סדירות: בקרו אצל רופא השיניים שלכם לבדיקות שגרתיות וניקיון. בעוד שטיפול הפה בבית הוא חיוני, בדיקות שיניים מקצועיות וניקוי חיוניים באותה מידה. אנשים רבים נהנים מביקורי שיניים מונעים פעמיים בשנה, אך רופא השיניים שלכם יכול לקבוע את לוח הזמנים הטוב ביותר עבור הצרכים הספציפיים שלכם.

על ידי הקפדה על הנחיות אלו, תוכלו להפחית משמעותית את הסבירות להיווצרות אבנית ולשמור על בריאות הפה האופטימלית.

טיפול שיננית: ניקוי אבנית בשיניים

ניקוי שיניים רגיל משמש כאבן יסוד לשמירה על בריאות הפה והשיניים. במהלך הניקוי, שיננית מיומנת משתמשת במכשירים מיוחדים להסרת רובד ואבנית מהשיניים. בנוסף, הם מקפידים על חוט דנטלי בין השיניים ומבריקים את משטחי השיניים.

מחיר ניקוי אבנית בשיניים – כמה זה עולה?

עלות הליך שיניים סטנדרטי, כולל ניקוי, הסרת אבנית וחינוך על היגיינת הפה, נופלת בדרך כלל בטווח שבין 150 ל-300 ש"ח. בנוסף, עבור טיפול פלואוריד בסיום הפגישה, אתם יכולים לצפות לעלות הוצאה נוספת של 30 עד 50 שקל.

האם ניקוי אבנית בשיניים כואב?

הסרת אבנית, המבוצעת לרוב על ידי שיננית, בדרך כלל אינה כואבת. במהלכה משתמשים במכשירים מיוחדים כדי להסיר בזהירות אבנית מוקשה ממשטחי השן. המכשירים נועדו למזער אי נוחות, וההליך בדרך כלל נסבל היטב. עם זאת, אם יש לכם חניכיים או שיניים רגישות, אתם עלולים לחוות אי נוחות קלה או רגישות במהלך הטיפול ואחריו.

כדי להקל עוד יותר על אי נוחות, רופא השיניים שלכם עשוי להציע אפשרויות כגון הרדמה מקומית או ג'לים מאלחשים. זה חיוני לעבור הסרת אבנית באופן קבוע כדי לשמור על בריאות הפה ולמנוע בעיות שיניים חמורות יותר, שכן אי הנוחות הזמנית גוברת בהרבה על ההשלכות הפוטנציאליות של השארת אבנית ללא טיפול.

כל כמה זמן מומלץ לנקות אבנית אצל שיננית?

אכן, תדירות ניקוי השיניים יכולה להשתנות בהתאם לדרישות בריאות הפה הייחודיות של אדם. בעוד שרוב האנשים נהנים מניקוי כל שישה חודשים, חיוני להכיר בכך שחלק מהאנשים צוברים רובד ואבנית בקצב מהיר יותר מאחרים. כתוצאה מכך, ייתכן שתזדקק לניקוי בתדירות גבוהה יותר, במיוחד אם יש לכם נטייה לפתח בעיות כמו עששת ומחלות חניכיים.

כדי לקבוע את לוח התחזוקה המתאים ביותר לצרכי בריאות הפה הספציפיים שלכם, מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים שלכם. הם יכולים להעריך את מצבכם ולהמליץ על התדירות המתאימה של ניקויים וטיפול מונע כדי לשמור על בריאות השיניים והחניכיים שלכם.

מה קורה אם לא אסיר אבנית?

אם אבנית לא מוסרת מהשיניים, היא עלולה להוביל למחלות חניכיים, עששת, ריח רע מהפה, הכתמה, רגישות בשיניים וסיכונים בריאותיים מוגברים. אבנית מספקת קרקע פורייה לחיידקים מזיקים, הפוגעת בבריאות הפה ועלולה להשפיע על הרווחה הכללית. טיפול שיניים קבוע חיוני כדי למנוע בעיות אלו ולשמור על חיוך בריא.

ניקוי אבנית בשיניים עם מלח לימון – האם זה עובד?

מחקרים מראים שחומצת לימון יעילה בהסרת אבנית ממשטחי השן, במיוחד כאשר מיושמים לאחר הקצעת שורשים. עם זאת, יעילותו מוגבלת על משטחים המושפעים ממחלות חניכיים עקב היפרמינרליזציה של צמנטום.אך נדרש מחקר נוסף כדי לאשר את התועלת הקלינית שלו בטיפול חניכיים.

איך סקרנו את המאמר הזה:

כל התוכן של פורטל שן נבדק רפואית ונבדק על ידי רופא שיניים מורשה כדי להבטיח שהמידע הוא עובדתי, עדכני ורלוונטי.

יש לנו הנחיות קפדניות למקור ומצטטות רק ממחקרים מדעיים עדכניים, כגון מאמרים מדעיים, ספרי לימוד לרפואת שיניים, סוכנויות ממשלתיות וכתבי עת רפואיים.

הצוות שמאחורי התוכן
מקורות מידע
ד
ד"ר מאור אידלמן סוקר רפואי
אם שם המשפחה מצלצל לכם מוכר, זה לא מקרי: בנוסף להיותם בנו וממשיך דרכו של ד"ר יצחק אידלמן בתחום רפואת השיניים, מאור עושה את כל מה שצריך כדי להבטיח תפעול שוטף של המרפאה על הצד הטוב ביותר. הם מעניקים מענה לתיירי מרפא המגיעים לטיפולים ונמצאים שם לכל שאלה, בקשה או בעיה. אין ספק – ניהול עסק משפחתי זה דבר מאתגר, אך הניסיון מראה כי כשהכל נשאר במשפחה, הלקוח תמיד יוצא מרוצה.
ישראל רובין
ישראל רובין עורך תוכן
ישראל הוא כותב תוכן ותיק עבור פורטל שן, מגובה בשבע שנות מומחיות בכתיבה ועריכה. סטודנט לרפואת שיניים, הוא מחויב לספק מידע מדויק ונגיש. עם עניין אישי עמוק ברפואת שיניים, התוכן של ישראל רובין אינו רק אינפורמטיבי אלא גם משקף את מסירותו לעזור לקוראים לנווט את בריאות הפה שלהם בביטחון ובבהירות.
  • Nature Nature
  • Wiley Wiley
  • ScienceDirect ScienceDirect
  • NIH NIH
  • Researchgate Researchgate
  • American Association of Orthodontists American Association of Orthodontists
תיאום בדיקה
התייעצות ללא עלות עם רופא שיניים בקרבתכם

לאחר מילוי הטופס ניצור איתך קשר להתאמת הטיפול הנכון ביותר עבורך, ונעבור יחד על: מחיר, מיקום המרפאה, והתהליך הצפוי